zondag, oktober 23, 2005

SUKKOT, Loofhuttenfeest: 18-25 oktober


Op de vijftiende dag van de zevende maand, wanneer gij de opbrengst van uw land inzamelt, zult gij zeven dagen het feest des HEREN vieren. (...) Op de eerste dag zult gij vruchten van sierlijke bomen nemen, takken van palmen en twijgen van loofbomen en van beekwilgen, en gij zult vrolijk zijn voor het aangezicht van de HERE, uw God, zeven dagen lang. (...) In loofhutten zult gij wonen zeven dagen; allen die in Israël geboren zijn zullen in loofhutten wonen, opdat uw geslachten weten dat Ik de Israëlieten in hutten heb doen wonen, toen Ik hen uit Egypteland leidde: Ik ben de HERE, uw God. (Leviticus 23, 39-43)

Het is weer Sukkot, loofhuttenfeest, dit is een joods feest dat zeven dagen duurt en waarbij herdacht wordt dat de joden veertig jaren lang in hutten in de woestijn rondzwierven.
Volgens het gebod dient men in hutten te verblijven, hiervoor wordt vaak een hut in de tuin gemaakt, en het eten van een maaltijd in een dergelijke hut geldt al als vervulling van het gebod, hoewel het er meer mee overeenkomt als men, indien mogelijk, erin overnacht, wat ook wel wordt gedaan. Het dak van de hut moet van takken en gebladerte van bomen en andere plantaardig materiaal zijn gemaakt.
De hut wordt versierd met vruchten en groenten. Er wordt een bundeling gemaakt van een palmtak (loelav), twee wilgentakken (arava), en drie mirretakken (hadas). Deze gehele bundel wordt ook loelav genoemd. Hierbij wordt een citrusvrucht (etrog) gevoegd. De loelav vormt een symbool voor vreugde. Ook tijdens processies worden de etrog en loelav meegedragen.

Helaas is er een tekort aan Loelavs in Israel dit jaar. Dit tekort wordt veroorzaakt doordat Egypte dit jaar weigert de 700.000 Loelavs te verkopen, die Israel al jaren importeert vanuit Egypte. Een goede buur is beter dan een verre vriend zegt het gezegde, helaas heeft Israel geen goede buren. Misschien ook maar eens de shoarma boycotten? (lust ik toch al niet).

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Maar, waarom verkopen die egyptenaren die niet meer? Of, is het eigenlijk een complot van die israelies, die eigenlijk niet meer buiten de nacht in de loofhut door willen brengen?

Erika Koukos zei

Om te pesten?
Zij hoeven de hut daar niet mee te bouwen, dan heb je het niet goed gelezen :-)

Anoniem zei

Op zich een erg verstandig idee om Shoarma te boycotten. Is over het algemeen, uitzonderingen te na, erg onhygienisch en druipt ook nog eens van het vet dus je doet je lichaam er in ieder geval een plezier mee.

Erika Koukos zei

Is waar, maar er zijn ook wel andere vette, ongezonde dingen die heel erg lekker zijn :-)
Shoarma is nooit lekker.