donderdag, oktober 13, 2005

Unesco en de klompendans


Unesco beschermt honderden materiële erfgoederen in de hele wereld. In 2003 aanvaardde de Algemene Vergadering van Unesco een conventie voor de bescherming van het immateriële erfgoed. Dit betekent dat ook bepaalde gebruiken en rituelen beschermd gaan worden. Elke deelnemende staat dient zijn eigen immateriële erfgoed te inventariseren, er een gericht beleid voor te ontwikkelen en de bevolking te waarschuwen voor de voornaamste bedreigingen van dat cultuurgoed.

Onder immaterieel cultureel erfgoed wordt in het kader van de Conventie verstaan: de gebruiken, de voorstellingen, de expressie, de kennis en vaardigheden – inclusief de bijbehorende instrumenten, voorwerpen, artefacten en ruimtes – die gemeenschappen, groepen en, soms, individuen erkennen als onderdeel van hun cultureel erfgoed.
Voor bescherming komen alleen uitingen en gebruiken in aanmerking die niet in strijd zijn met de universele rechten van de mens. Zij moeten bovendien getuigen van wederzijds respect tussen gemeenschappen.

Gevaar is dat bepaalde rituelen nu meer bedreigd gaan worden. Bepaalde plaatsen en rituelen kunnen nu overspoeld gaan worden door toeristen. Tevens is het gevaar dat rituelen koste wat kost instand gehouden gaan worden, dus dat betekent dat rituelen bijvoorbeeld door acteurs uitgevoerd gaan worden. Wij zitten niet op fake rituelen, ceremonies, etc. te wachten toch?

Wat hebben wij in Nederland?
Voetballiefde kan al niet want dat getuigt over het algemeen van weinig wederzijds respect tussen gemeenschappen.
Sinterklaas dan? Zaklopen? Klootschieten? Klompendansen?
Hebben wij wel iets wat de moeite waard zal zijn?
Of zou schijnheiligheid ook een goede inzending zijn? Daar is Nederland heel goed in, Nederland is bijvoorbeeld erg tolerant, maar tolerante mensen zijn er niet veel.

Gastenboek voor Baardwijk's Worldview

3 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Bloggen misschien?

Anoniem zei

Ich sehe Ihr Blog behandelt geld verdienen im internet. Da dürfte diese Seite interessant sein, die ich im Internet entdeckt habe:
geld verdienen im internet