donderdag, oktober 06, 2005

Wonderbaarlijke genezing

Negentig procent van de Griekse bevolking is Grieks Orthodox. Het is de priester toegestaan te trouwen, men slaat een kruis met drie vingers (duim, wijs- en middelvinger) tegen elkaar aan, van voorhoofd naar borst, van rechts naar links, en men kust de ikonen.
In elke plaats vindt je de in het zwart geklede medewerkers van de kerk, de pappas dit zijn de priesters en zij zijn niet alleen centrale figuren in de kerk, maar zeker ook in de dorpjes. Ook Telendos heeft een eigen pappas. Die is weinig in de kerk te vinden en vaak in de tavernas, zo als een goed pappas betaamt.

In juni was de pappas erg ziek, hij hoestte en vooral roggelde dat het een lieve lust was. Ook toen was pappas niet in de kerk en zeker niet in zijn bed te vinden. Pappas lust wel een (vooral sterk) drankje en zat daarom ook toen vaak op de terrassen. Hij roggelde en spuugde overal heen, vaak kon je nog maar net je glas of bord bedekken of het was raak geweest. Lopen kon pappas nog amper, waarschijnlijk door zijn ziekte maar het kan ook door de drank geweest zijn.

Wat er precies gebeurd is is onduidelijk, maar pappas is een tijdje van het eiland verdwenen en kwam helemaal genezen terug. Dat was maar goed ook want zijn vervanger, een jonge pappas, hield het meest van begrafenissen en daar waren er plotseling wel verdacht veel van.
Buiten de begrafenissen deed de vervangpappas niet veel, met als gevolg dat tijdens de afwezigheid van hoofdpappas een aantal gebruiken in verval zijn geraakt. Zo is het de bedoeling dat iedereen die voorbij het kerkje komt even een kruis slaat. Dat was iedereen inmiddels vergeten. Het is nu hard werken voor pappas om alle gebruiken weer terug in te voeren. Zo staat hij nu vaak op het pad naast de kerk, als een flitspaal, om te controleren of de gelovigen wel een kruis slaan. Vreemd genoeg is pappas niet meer op de terrassen te vinden, zou het dan toch geen wonderbaarlijke genezing zijn geweest? Misschien zat hij gewoon een aantal maanden in de Griekse Jellinek.

Gastenboek voor Baardwijk's Worldview

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wonderbaarlijke genezingen zijn niet alleen daar waar je het verwacht mogelijk, maar ook dichter bij huis. Wat zou je zeggen van Kampen? Het eens zo gereformeerde Kampen is echter de laatste tijd een Sodom en Gomorrah geworden.
Waar eens slechts een café te vinden was en een verborgen sleutelclub in de Oudestraat vind je nu legio cafeetje en wulpse terrasjes.
Nog even en de geneeskrachtige werking van de Ijsel zal verloren gaan door al deze profane ontucht.
Tot nu toe echter blijft Kampen een plaats waar men nog de ware liefde kan vinden, haast is echter geboden.

Erika Koukos zei

Inderdaad in Kampen verwacht je zoiets niet, mensen onderschatten Kampen zwaar. Wij moeten Kampen in ere herstellen. Misschien rituele baden in de IJssel organiseren? Het is natuurlijk de vraag of de geneeskrachtige werking voor iedereen zal gelden. Het is mogelijk dat wij hier te maken hebben met predestinatie en het alleen voor enkelen is voorbestemd om in Kampen genezen te worden van al het kwaad.