zondag, december 11, 2005

De slechte mens

Dit weekend vallen de vliegtuigen weer met bosjes uit de lucht. Het geeft mij altijd het "op verkeerde tijd en plaats gevoel". Terwijl jij je ergens anders op de aardbol bevindt gebeuren er op een andere plaats zulke rampen. Jij houdt je bezig met futilitieten en kleine, onbelangrijke probleempjes en ergens anders gaan er mensen dood.

Vermoedelijk is het vliegtuigongeluk in Nigeria veroorzaakt door slecht onderhoud. Daar heb je wat aan als je tussen de 103 slachtoffers zit. De oorzaak van het ongeluk met het kleine vliegtuigje in Zeeland is nog niet bekend, wel was de piloot 72 jaar, is er geen maximumleeftijd voor piloten?

In Nigeria hebben 7 mensen de ramp overleefd.
De meeste slachtoffers van een vliegtuigramp vallen niet tijdens de klap, maar door de daaropvolgende brand.
Het schijnt dat de volgende adviezen de overlevingskans groter maken:
- Ga achterin het vliegtuig zitten.
- Tel het aantal stoelen tot de nooduitgang; voor als de noodverlichting uitvalt.
- Draag katoenen of wollen kleding; vliegt minder snel in brand.
- Koop een zuurstofmasker.
- Lees de safety card.
- Blijf rustig; zou mooi zijn maar lijkt natuurlijk onmogelijk.

Heleen Muir, hoogleraar psychologie aan de Cranfield University in Engeland, heeft onderzoek gedaan naar het gedrag van mensen tijdens een vliegtuigevacuatie. Het blijkt dat een van je ergste vijanden je medepassagiers zijn. Zij zullen je niet helpen en zich naar buiten vechten als het moet. Mensen blijken sterker aan hun eigen hachje te denken naarmate zij de situatie als dreigender ervaren.
Dus mijn gedachten dat de mens tot het slechte geneigd is, is maar al te waar. Helaas geen positieve gedachte.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

mijn advies: als je niet wil crashen blijf dan gewoon thuis

Erika Koukos zei

Dan krijg je er mogelijk een op je dak.

Anoniem zei

waarom praten we altijd in termen
van "slecht" en "goed"?Het is zoals het is.In slecht zit ook iets goeds en in goed zit ook slecht in potentie...dus ik zie dat als een geheel.

Erika Koukos zei

@Milanka,

dan zouden er toch geen goede dingen bestaan? Ik wil ook graag geloven dat er af en toe iets goeds is wat is in heel zijn wezen goed is.

Anoniem zei

ik had het over een bepaald geval:
het neerstorten van een vliegtuig.
Dat mensen instictief eerst zichzelf proberen te redden vind ik
volkomen normaal, zonder er over waardeoordeel te vellen.Stel dat ze elkaar wel wilden helpen en daarmee nog meer drukte gemaakt, zou het niet anders zijn gelopen dan het was.

Erika Koukos zei

het gaat niet alleen over eerst zichzelf helpen maar echt vechten om eerst zelf naar buiten te kunnen. Ze zouden elkaar eerst vermoorden om dan zichzelf te redden.

Anoniem zei

Het is net als in het openbaar vervoer, wie bij het openen van de metrodeuren het snelst is,...al dan niet met behulp van een schouderstoot tegen een medepassagier, die kan zitten. Het spreekt dan ook vanzelf dat bejaarde mensjes die nog amper kunnen staan geen zitplaats hebben. Dit geld natuurlijk ook voor invaliden en zwangere vrouwen.....volkomen normaal.

Erika Koukos zei

Dat is helaas tegenwoordig normaal, maar zou allerminst normaal moeten zijn.

Anoniem zei

daar ben ik het er met jullie over mee eens.

Anoniem zei

hey, ken je nog die film waar in de overlevenden van de vliegtuigongeluk elkaar opaten...toen ze niks meer te eten hadden...gingen ze lijken eten.

Erika Koukos zei

Ja, ik bedoel maar, zo is de mens dus....