vrijdag, december 09, 2005

Blue Chanoeka

Baroeg atta Ado-naj Ello-heenoe mèleg ha'olam a'sjer kide'sjanoe bemits'wotav we'tsiwanoe lehadliek neer sjel chanoeka.
Baroeg atta Ado-naj Ello-heenoe mèleg ha'olam sje'asa nisiem la'awoteenoe bajamiem haheem bazeman hazè.

Het einde van het jaar nadert en zo ook de jaarrekening, gelukkig ook Chanoeka. Volgens de accountant moet ik af en toe wat over religie schrijven, daar anders de belasting niet akkoord gaat met afschrijving van kilometers naar Nijmegen. Daar ik geen blauw bloed heb weet ik maar al te goed wat zo'n blauwe enveloppe betekent.

Chanoeka dus:
Nadat de Joden de Tempel op de Grieken heroverd hadden, was het eerste wat zij deden de gouden Menora aansteken. Zij hadden slechts genoeg olie voor één dag en het zou zeven dagen duren voordat nieuwe olie kon worden aangemaakt. Maar er gebeurde een wonder. In plaats van dat hij één dag brandde, brandde de Menora acht dagen. Vandaag steken wij gedurende acht dagen de menora aan, als aandenken aan dit wonder en om geïnspireerd te worden door zijn boodschap.
Op een dieper niveau zijn de acht dagen van Chanoeka transcedent. Dagen waarop wij de gelegenheid hebben om zowel in onszelf te schouwen als rondom, ten einde de ervaring op te doen dat er veel meer is in ons bestaan dan de wereld van de natuur ooit zou kunnen omvatten.

Volgens de kabbalah zijn het 10 punten met een 11e; de brug tussen ein sof (het licht) en de wereld die wij met onze beperkte geesten nog kunnen bevatten.

Bedankt accountant! nu heb ik weer heimwee naar Israel.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Wacht maar tot de blue envelop in je bus valt.

Erika Koukos zei

Dat heb ik nu nog nooit gehoord, een ambtenaar die op zondag werkt!

Anoniem zei

ben van het overijverige gefrustreerde type dat nergens anders goed voor is en alleen maar behagen schep uit het kapotmaken van zelfstandige ondernemers.

Erika Koukos zei

Dan heb je wel veel geestverwanten onder de collegae zeker?

Anoniem zei

jaja, vroeger werd ons slag beul maar sinds dit is afgeschaft heeft men ons in goedkope C&A pakken gehesen en heet het belastinginspecteur.

Erika Koukos zei

En het is ook maar de vraag wie sadistischer is de beul of de inspecteur?

Anoniem zei

bedoel je 10 sefirot (eigelijk 11
met Daat)van de boom des levens?

Anoniem zei

@Milanka

Daar heb je inderdaad gelijk in , er is een 11de, meestal verborgen Sefira, DAAT, oftewel kennis.
Deze vormt de brug naar de hogere wereld.
De wijsheid van Chochma en het begrip ban Bina stromen hier samen tot kennis die wordt doorgegeven naar de lagere sefirot.
Meditatief is DAAT een ondoordringbare sluier die als een soort achtergrond fungeert tijdens meditatie op de overige Sefirot.

Anoniem zei

dankjewel kabboli, het is nooit genoeg om daarover te mediteren...
het doet me goed om te zien dat er nog mensen zijn die daar belangstelling voor hebben.

Anoniem zei

ha...ik wist het wel dat het zou lonen om hier te blijven kijken,...want jullie denken toch niet dat die verborgen 11de sefira onbelast zal blijven!

Erika Koukos zei

@belastinginspecteur
Tuurlijk, jullie zouden je eigen moeder nog belasten als het kon.