vrijdag, februari 03, 2006

Bloggen met gevaar voor leven

Deze week is er een opmerkelijke gast in Israel; Hossein Derakhshan. Hossein is een Iranier die gevlucht is naar Canada om te kunnen blijven bloggen. Is bloggen voor ons meestal gewoon een leuke bezigheid, in landen als Iran is het de enige manier om de wereld te laten zien dat ook in Iran mensen wonen die het niet eens zijn met de Iraanse regering. Het zijn mensen die gehoord willen worden door de wereld. Mensen die de mond gesnoerd wordt door een regering die zich voordoet of ze voor God speelt maar de duivel vertegenwoordigt.

Sinds Hossein begon met zijn blog Hoder in Iran in 2001 zijn er maar liefst 700.000 blogs gestart in Iran. Het merendeel wordt geblokkeerd door de Iraanse regering. Hossein wordt gezien als de godfather van de Iraanse blogcultuur. Sinds hij begon heeft hij vele landgenoten gestimuleerd hun stem te laten horen via bloggen en vele tips gegeven om de blokkeringen van sites te omzeilen. Helaas zijn er velen van hen opgepakt door de regering en brengen nu hun leven, voor zover ze dat nog hebben, door achter de tralies, zonder computer.

Een van de grootste dromen van Hossein was om Israel te bezoeken, een droom die deze week is uitgekomen. Hossein geeft diverse interviews, geeft lezingen aan Israelische universiteiten, praat met joodse ex-landgenoten die in Israel wonen en probeert waar hij maar kan zijn denkbeelden te promoten. Hij wil een dialoog tussen Israel en Iran, een dialoog die alleen via internet met gewone mensen gevoerd kan worden. Iran verzwijgt volgens Hossein dat er een deel van de Iraniers is die niet tegen Israel is en die zelfs vriendschappelijke banden wil met Israel. Volgens hem zou het merendeel zo denken in Iran, ware het niet dat de bevolking van kinds af aan al gehersenspoeld wordt. Zijn doel is de apathie onder de Iraanse jeugd te doorbreken en te laten zien dat je andere standpunten mag en kan hebben.

Kritiek op Hossein is natuurlijk wel dat hij nu makkelijk praten heeft, want niet in Iran woont, jongeren die zijn ideen navolgen lopen het risico gearresteerd te worden en zelfs ter dood veroordeeld.
In ieder geval zet Hossein aan tot nadenken. Je kunt je gewoon niet voorstellen hier dat iemand je zoiets zou verbieden als bloggen of websites bezoeken.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Of zijn vlucht veel zal uithalen is nog maar de vraag.
Als hij in Israel blijft of naar de VS gaat is hij redelijk veilig maar Europa en de overige werelddelen worden nu stormenderhand door de moslims onder de voet gelopen.

Ook in Nederland wordt nu weer gedreigd met een "van Gogh-effect" omwille van niet eens grappige, laat staan kwetsende spotprenten over mannen in jurken waar niet bij vermeld staat dat het om die geweldige mohammed gaat.

De schuimbekkende "Nederlandse" imam op het NOS journaal van vandaag vond ik in deze context weer bijzonder verhelderend.

Anoniem zei

Volgens mij is Blogger aan het censureren en worden comments met bepaalde steekwoorden gefilterd,..of vergis ik mij??

Erika Koukos zei

Er waren inderdaad problemen, ik hoop dat die snel zijn opgelost.

Anoniem zei

voor thawol en de andere reagerende.
de jongeren in iran [maar liefst 70 procent van de bevolking aldaar]
zijn het merendeels niet eens met de regering en ook de jongeren die in het land blijven[ze moeten wel]
zitten liever in de cel dan dat ze hun mond houden geweldig kunnen wij nog wat van leren wij slikken hier alles voor zoete koek althans een groot deel van ons land.
helaas is het zo dat als je daar in de gevangenis beland je gemarteld zult worden en er misschien zelfs niet levend uitkomt.
o ja thawol je weet toch wel dat er in iran niet alleen maar moslims leven?

ik stel voor dat we met zo veel mogelijk mensen gaan bidden voor de vrijheid van deze

Erika Koukos zei

Mooi gezegd anonymous.

Anoniem zei

@ Anonymous

Dat weet ik inderdaad, helaas heeft men van iran een theocratie gemaakt en dat is een gevaarlijke zaak.
Als echter zo een groot gedeelte van de bevolking seculier is dan zou het toch mogelijk moeten zijn om die reljurken van de troon te stoten??