vrijdag, februari 17, 2006

Met religie valt niet te spotten

Opus Dei heeft in 2004 al hun mening over "de Da Vinci Code" van Dan Brown gegegeven.
Nu het boek verfilmd is (17 mei premiere in Cannes) laten de papen van Opus weer van zich spreken.
Dit gaat niet door middel van het verbranden van vlaggen, oorlogsverklaringen of een totale ban, maar netjes via de media. Zo zien wij het graag!

De verklaringen op hun website zijn ook niet eens zo vreemd. Er wordt in benadrukt dat het boek van Dan Brown een roman is en dus niet op werkelijkheid gebaseerd. ik ben het met Opus eens dat het vreemd is dat zo veel mensen het boek voor werkelijkheid aannamen. Bijna iedereen heeft het boek gelezen en dus weet de hele wereld nu alles over de geschiedenis van het christendom, de katholieke kerk en organisaties als Opus Dei.
Het moet gezegd het is knap van Dan Brown om een roman zo te schrijven dat iedereen het voor waarheid aanneemt.

De Da Vinci Code gaat over de zoektocht naar de Heilige Graal en speelt zich af in deze tijd. De auteur suggereert dat de rk-leer een opsomming van verzinsels is. Jezus zou in werkelijkheid gehuwd zijn met Maria Magdalena. Samen met haar verkondigde Hij het Rijk van een mannelijke én een vrouwelijke god. Herhaaldelijk verwijst Brown naar feitelijke personen en organisaties, waaronder ook het Opus Dei en diens stichter Sint Jozefmaria.

Volgens het Opus Dei missen de beweringen over Jezus Christus, Maria Magdalena en de kerkgeschiedenis "elke ondersteuning van vooraanstaande wetenschappers". "Het boek populariseert het idee dat de Romeinse keizer Constantijn, om politieke beweegredenen, de leer over de godheid van Jezus heeft verzonnen. De geschiedenis laat echter duidelijk zien hoe het geloof in de godheid van Christus zowel in het Nieuwe Testament als in de vroegste christelijke geschriften kan worden aangetoond."
Daar hebben ze wel gelijk in. Helaas zijn er ook weer niet zoveel bronnen dat alles uit die tijd vast ligt. Er staat bijvoorbeeld nergens hoe de relatie tussen Jezus en Maria Magdalena werkelijk lag. Het kan best zijn dat ook hun tijdgenoten niet precies weten hoe die relatie lag.
Zo is dat met veel bronnen, er kan wel wat aangetoond worden, maar dat brengt lang niet zoveel feiten naar boven als de kerken ons willen doen geloven.

Net als dat de bronnen uit de vroeg christelijke geschiedenis niet duidelijk zijn, zijn ook de bronnen over Opus Dei dat niet. Zelf presenteren zij zich niet als sekte en doen zij alsof ze gewoon een soort gebedsclubje zijn van de katholieke kerk. Dat lijkt mij ook niet juist te zijn. Al jaar en dag zijn er speculaties over de praktijken van Opus Dei en blijkt de organisatie een onneembare vesting. Natuurlijk lijkt alles op hun website heel gewoon en regulier, maar dat kan ik toch ook niet echt geloven.

Het Opus Dei werd op 2 oktober 1928 in Madrid gesticht door de heilige Jozefmaria Escrivá. Bijna 84.000 personen uit de vijf werelddelen zijn op dit moment lid van de prelatuur (vgl. Annuario Pontificio, 2000). De prelaatzetel, met prelaat-kerk, is in Rome.

Enkele getuigenissen van leden bezorgen mij wel rillingen over mijn rug:
  • Het is een geweldige hulp, het geeft me vleugels. Het is eigenlijk zo dat de wil van God beantwoordt aan je diepste verlangens: je man en kinderen gelukkig maken, dienstbaar zijn aan de anderen door je werk, enz. De geestelijke vorming die ik ontvang, helpt mij om mezelf hogere eisen te stellen, waarvan de mensen om mij heen als eersten de vruchten plukken: niet klagen, geen kritiek leveren, werken zonder de hoop te op te geven, blij zijn, geduld, nederigheid enz.
  • Over the past few months, faced with many difficult circumstances, especially at work, whether for big problems or small ones, I always trust Saint Josemaría and pray to him. I put him out of my life for several years; today I am always with him and trust his grace.

Mensen die eruit zijn gestapt (ze leven nog, dus je kunt er kennelijk wel uit) geven wel een aantal negatieve aspecten over de opussen:

  • The Fascist ideology in Escriva's teachings. The fundamentalism.
  • The intolerance towards other religions.
  • The dishonesty.
  • The danger inherent in the undemocratic structure of blindly following orders.
  • The danger inherent in the psychological control they have of their members due to the ``weekly chat'' where they have to tell the innermost details of their souls to their spiritual leaders.
  • The aggressive and manipulative way in which they try to catch new members.
  • The evil character of the founder.
  • The fact that they do not reveal their true goals and keep a lot of material secret from the public.
  • The smug thinking of belonging to an elite

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Inderdaad alle respect voor hoe de groepering hiermee omgaat. Uiteindelijk worden de fundamenten van hun geloof hier zwaar aangevallen, en zie, niets geen fatwa`s, platgebrande ambassades en moorden.
Fantast Dan Brown weet inderdaad de grootste leugens als pseudowetenschap neer te zetten. Ook in het Bernini mysterie haalt hij die truc uit door de Illuminatie als een moordlustige bende antichristen neer te zetten terwijl het gewoon een genootschap was dat mystiek en wetenschap wenste te combineren.

Erika Koukos zei

Het is wel zo dat het een roman is en Dan zelf nooit gezegd heeft dat het wetenschap is. Dat maakt iedereen ervan, omdat wel een beetje de illuie wordt gewekt dat dat zo is.

Anoniem zei

Het is niet alleen eigen aan Opus Dei maar de wereld zou er al een stuk beter aan toe zijn als iedereen zo zou zjn: niet klagen, geen kritiek leveren, werken zonder de hoop te op te geven, blij zijn, geduld, nederigheid enz.
Dit maakt deel uit van elke spirituele leer en zorgt ervoor dat men een eerste stap zet naar een hoger bewustzijnsniveau.

Anoniem zei

Volgens mij zijn dat da nazaten van
de Inquisitie...Enge mensen, dat is duidelijk.

Erika Koukos zei

De Inqiusitie is van iets andere orde. enge mensen? ik weet het niet.
Is eng gelijk aan onbekend?

Anoniem zei

@Milanka

De inquisitie ligt al lang achter ons. De gevaren liggen nu in een heel andere hoek. Het is jammer dat men nu nog steeds over inquisitie en kruistochten begint als men het over het Christendom heeft terwijl de islam stormenderhand de wereld probeert te veroveren.
Ik ben zelf geen practiserend Christen maar vindt onze Joods-Christelijke tradities wel zeker hun charme hebben en zeker nu in tijden van jihad is het niet verkeerd dat een en ander bewaard blijft.

Anoniem zei

Het was grappig bedoeld, hoor...
Wat de bewuste sekte betreft,weet ik er niet genoeg over om mee te kunnen praten.Maar dat je ze met de hele Christendom gaat identificeren, (Thawol)vind ik een beetje te ver gaan.En dan nog Jodendom en Christendom als onze "traditie" aanwijzen (alsof die 2 dezelfde ideeen op na houden), alleen om weer te kunnen
polariseren, Wij en zij...(Wij tegen de Islam).

Anoniem zei

@Milanka

Dat zijn jou woorden, polariseren gebeurt alleen maar in je hoofd als je dat toelaat en staat los van de dingen benoemen.

Wetenschappelijk gezien spreekt men nu eenmaal over joods-christelijke tradities als men het over religie in het Westen heeft.

Dus ik kan je maar 1 tip geven: ...niet klagen, geen kritiek leveren, werken zonder de hoop te op te geven, blij, geduldig zijn,enz.

Erika Koukos zei

Het christendom is aanvankelijk ontstaan uit het jodendom, als een hele kleine splintergroepering. Er waren toen heel veel kleine spinltergroeperingen die in huiskamers bij elkaar kwamen. Dat het christendom tot zo'n grote religie is uitgegroeid is vooral te danken aan gunstige historische omstandigheden, zoals bijv. keizers die zich bekeerden tot het christendom en het met hun macht een grote status gaven. Als de geschiedenis anders was gelopen had het christendom doodgebloed en niet meer bestaan.

Anoniem zei

@Thawol
Het Christendom, net als Het Jodendom, net als alle andere dommen, of ismen bestaat uit veel verschillende stromingen die vaak elkaar als vijanden beschouwen, dus er is geen sprake van eenheid binnen de bovengenoemde geloofsovertuigingen.Zo is het de geschiedenis van De katholieke kerk en de rol er van door de eeuwen heen helemaal anders geweest dan die van grieksorthodoxe (russisch,of serbisch,of koptisch).Byzantium is verslagen door de Moslims alleen omdat de Rome geen hulp wilde sturen naar Konstantinopol...Maar ja dat was dan heel lang geleden, maar niet zo lang geleden hadden we ook hier in Nederland zuilen...Schuilkerken.Protestanten(Calvinisten)tegen Katholieken...Gereformeerden en Hervormden...en de rest.En in ons recente verleden moest onze Maxima ook bekeren om met onze Kroonprins te kunnen trouwen.

Erika Koukos zei

Uiteindelijk is het overal hetzelfde en zijn wij allemaal dezelfde mensen.

Anoniem zei

Inderdaad, wij zijn in staat om alles mooie te bedenken, maar als we die verhevene ideeen gestaalte moeten geven in het echte leven, gaat het met vallen en opstaan.Toch is het moeite waard om te blijven proberen goed te zijn en van iedereen te houden...
In ieder geval hebben we daar geen Opus Dei voor nodig, of wel?

Erika Koukos zei

Inderdaad, daar hebben wij geen organisaties voor nodig. wij moeten het zelf doen, proberen, elke dag opnieuw.