dinsdag, maart 28, 2006

Beslissende dag voor Kadima

Vanochtend om 7.00 uur zijn de 8.000 stembussen in Israel opengegaan. Ehud Olmert was de eerste die zijn stem uitbracht in Jeruzalem. De Israeliers hebben nog tot vanavond 22.00 uur de tijd hun stem uit te brengen. De eerste uitslagen worden pas rond middernacht verwacht, de complete uitslag woensdagmorgen rond 6.00 uur.
Helaas moeten de verkiezingen in Israel met strenge veiligheidsmaatregelen gepaard gaan, daar er grote kans op aanslagen is. Uit voorzorg is de grens met Gaza en de Westbank afgesloten.

Kadima, de partij van de zieke Sharon, is nog steeds favoriet. Volgens opiniepeilingen zou Kadima 35 van de 120 zetels kunnen halen.
Een van de kernpunten van de partij is een afscheiding van de Palestijnse gebieden, tevens wil de partij een deel van de westelijke jordaanoever teruggeven, rechtse partijen hebben hier grote moeite mee.

In tegenstelling van wat je zou verwachten leven de parlementsverkiezingen niet echt in Israël. Waarnemers vrezen voor een erg lage opkomst, waarschijnlijk rond de 66 %. Een lage opkomst kan in het nadeel van Kadima werken.

Laten we hopen dat ze een goede keuze maken en dat Israel een betere toekomst zal krijgen.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

De Israeliers zijn het zinloze gesteggel over die paar vierkante kilometers zat. Zij zijn al langere tijd bereid om wat extra stukjes woestijn op te offeren in de ruil voor vrede (wat maakt het ook uit, de terroristen kunnen er toch niets mee). Hierdoor heeft Likud zichzelf een beetje in de verdrukking gemanouvreerd. Wie een beetje verstand heeft , heeft voor Olmert & co gestemd.

De geitenwollenkeppels voor de arbeiderspartij en de zionazi`s voor de religieuze partij).
In ieder geval lijken de mogelijkheden tot vrede nu iets groter maar het blijft afwachten.

Hoop doet leven.

Erika Koukos zei

Niet zo negatief Piet :-)

Anoniem zei

Ik sprak gisteren mijn nicht die in Jerusalem woont en ze zei dat er over Sharon niet eens meer gepraat wordt.Ze zei iets van ;We hebben hem al begraven...Ze wil dat we elkaar deze zomer in Kroatie treffen of dat ik naar haar toe kom...Ik zou ook graag naar Izrael willen...maar dan zie ik mijn ouders en familie niet...

Erika Koukos zei

@Milanka
Helaas gaat dat vaak zo, maar ik heb wel gehoord dat zijn familie nog wel altijd naast hem zit, gelukkig.
Israel is geweldig, maar het is een moeilijke keus als je dan tussen je familie moet kiezen.