Dat Japanners inventief zijn met eten is bekend, ook op de geurenmarktzijn zij nu uiterts inventief: Japanse onderzoekers zijn erin geslaagd vanille-extract te halen uit koeienmest. De stof die vrijkomt is precies dezelfde als bij gebruik van gewone vanille, zei de onderzoeker Yamamoto maandag.
De vanille kan worden gebruikt in allerlei producten, bijvoorbeeld shampoo of geurkaarsen. Door de oorsprong van de stof is het volgens Yamamoto niet waarschijnlijk dat de stof gebruikt zal worden in voedsel. Gelukkig maar want alleen het idee ontneemt je de eetlust al.
De geurstof vanilline, de basisstof van vanille, komt vrij door de koeienmest een uur lang te verhitten. Wil je dus lekkere geurkaarsen, ga naar een weide met je gasstelletje en verwarm zo'n vlaai. Je zit wel eerst een uur in de stank maar daarna heb je ook wat.
Niet in voedsel? ik begin mij af te vragen hoe de vanillevla(ai) gemaakt wordt. Alleen al de manier waarop dat soms uit het pak komt doet mij het ergste vermoeden.
1 opmerking:
Dat zou ik maar niet te hard roepen, wie weet hoe zij aan hun vanillegeur komen.
Een reactie posten