maandag, oktober 02, 2006

Filmrecensie The Brothers Grimm

Door Michael Koukos

Regie: Terry Gilliam
Cast: Heath Ledger (Jacob Grimm), Matt Damon (Wilhelm Grimm), Peter Stormare (Cavaldi), Jonathan Pryce (Delatombe) e.a.
Speelduur: 125 minuten

Duitsland, de 18e eeuw.
De gebroeders Grimm zijn 2 oplichters die tegen woekerprijzen duivels en heksen uitdrijven. Het kost wat maar dan krijg je wel een prachtshow van deze Ghostbusters, met special effects, stuntlui en technici. De Gebroeders Grimm zijn dus erg avantgarde voor deze periode.
De Fransen houden Duitsland bezet en hebben daar, om begrijpelijke redenen, vooral uit culinair optiek spijt van.

De gebroeders kunnen lekker hun gang gaan tot Roodkapje & Hans en Gretta (het hedendaagse synoniem voor heks) worden ontvoerd door duistere krachten.
Een wat irritant neergezette Italiaanse procureur Cavali, voor overacting moet je blijkbaar bij Stormare zijn, krijgt de 2 charletans te pakken en bedreigt hen met de doodstraf tenzij zij het mysterie van de verdwenen sprookjesfiguren weten op te lossen.

Geholpen door de stoere vouwelijke trapper Angelika en onder bewaking van de gestoorde Cavali gaat het gezelschap de strijd met de duistere machten aan. Deze strijd wordt hoofdzakelijk door Angelika gestreden terwijl de Grimmetjes paniekerig in het rond rennen. Op dit punt begint de film aardig te irriteren daar Gilliam helemaal geen grip meer op het verhaal lijkt te hebben.

De erg kunstmatige decors scheppen een duistere, sprookjesachtige sfeer die erg aan Sleepy Hollow doet denken.
Het combineren van allerlei sprookjesfiguren is leuk, hoewel de 7 dwergen ontbreken, maar de verhaallijn is flinterdun en de acteerprestaties zijn ronduit beschamend.
De humor is erg vlak en de tegenstelling tussen de zakelijke Will en idealistische Jacob verzuipen in het goedkope slapstickgedoe.

Al bij al misschien een leuke film voor kinderen vanaf 12 jaar, het volwassen publiek zal echter nauwelijks onder de indruk zijn.

Geen opmerkingen: