dinsdag, oktober 17, 2006

And the winner is (© 12:43)

Paus Benedictus XVI is een druk baasje, op het ene moment beledigt hij bevolkingsgroepen en zo verklaart hij weer mensen heilig op het St. Pietersplein.
Het lastige is dat het er nog lang niet genoeg zijn, wil Benedictus winnen van Johannes Paulus II, want die heeft nu het record; hij verklaarde 1828 mannen en vrouwen heilig of zalig.
Nog even volhouden dus Benedicti!

Een van de nieuwe aanwinsten onder de heiligen is Anne-Therese Guerin, een Française die aan het begin van de 19e eeuw een zwaar leven leidde (wie niet?) als immigrante in de Verenigde Staten. Tegen de bezwaren van een bisschop in zette ze in de staat Indiana een universiteit op voor vrouwen, die nog steeds bestaat: het St. Mary-of-the-Woods College, op de foto op de site kun je zien hoe blij en gelukkig de leerlinges er van zijn geworden.

Ook officieel heilig verklaard zijn de Mexicaanse bisschop Rafael Guizar Valencia, die met gevaar voor eigen leven gewonden verzorgde tijdens de Mexicaanse revolutie, de non Rosa Venerini die staatsonderwijs voor meisjes bepleitte in Italië en de Italiaanse priester Filippo Smaldone, die de doven onderwees en een nonnenorde opzette.

Twee dingen vallen in het bijzonder op; je moet katholiek zijn en in het onderwijs of de gewonden zitten. Niet bekend is wat de prijs is die de heiligen, al dan niet postuum, gewonnen hebben. Ook niet bekend is wat de prijs zal zijn voor de paus met de meeste heiligverklaringen.

Geen opmerkingen: