vrijdag, oktober 13, 2006

Filmrecensie The League of Extraordinary Gentlemen (LXG)

Door Michael Koukos

Regie:Stephen Norrington
Starring: Sean Connery, Peta Wilson, Stuart Townsend e.a.
Genre: Actie/science fiction

Uk 1899: De film brengt ons meteen aan batman denken door de donkere cartoonachtige atmosfeer en de zware klassieke muziek.
Men valt direct met de deur in huis want er is volop actie.
Vervolgens reizen wij naar een koloniale setting waar Allan Quatermain wordt verzocht om eventjes de UK te komen redden. Er gebeuren namelijk allerlei verdachte zaken die een totale wereldoorlog zouden kunnen veroorzaken.
Quatermain, gespeeld door de inmiddels 73 jarige Sean Connery, kan zich voor zijn leeftijd behoorlijk redden, tenminste als hij zijn bril op heeft.

Uiteraard moet hij de klus niet alleen opknappen. Er wordt een team samengesteld dat bestaat uit een soort kapitein Nemo, chemicus & vampier Ms. Harker (ja ja, de ex van Van Helsing), en Skinner de onzichtbare dief.

Deze club wordt in Prijs aangevuld door dokter Jekyll die als Hyde veranderd in een super sterke aapmens van gigantische proporties. Al snel ontstaat er wrijving omdat het hele team, behalve de sexist Quartermain, een boontje krijgt voor de sexy vampier. Zelfs nadat zij haar wel erg aparte tafelmanieren ten toon spreide blijven de heren zich aan haar vergapen. Zal het dit bonte gezelschap lukken om de actie tot een goed eind te brengen?

Het gaat om een wat verfijndere "want Britse" actieprent die zichzelf niet al te serieus neemt. Er zijn tal van verwijzingen naar klassiekers als Tom Sawyer & Dracula en de Britse humor en spitse dialogen maken de film zeker de moeite waard. Ook de special effects en de beelden zijn schitterend. Het is een ongecompliceerde film voor een lekker avondje hersenloze ontspanning.

Geen opmerkingen: