donderdag, oktober 12, 2006

Recensie The Magdalene sisters

Door Michael Koukos

Regie: Peter Mullan
Jaar: 2002
Land: Engeland
Genre: Drama
Cast: Geraldine McEwan , Anne-Marie Duff , Nora-Jane Noone, Dorothy Duffy , Eileen Walsh , Mary Murray , Britta Smith , Frances Healy e.a.
Duur: 119 minuten

De film speelt zich af in het strenge katholieke Ierland gedurende de jaren `60, een periode waarin de katholieke kerk nog bijna net zo erg was als de islam nu. Meisjes die waren verkracht, onwettig waren of een keertje te vaak naar jongens keken, werden als "verleidsters" opgesloten in gevangenisachtige wasserijen. Deze werden gerund door vaak sadistische, gefrustreerde nonnen.

De bewaaksters wisten wel hoe zij de verdwaalde schapen goed onder de duim dienden te houden. Wat de nonnen vooral leuk vonden was het kaalscheren (nog net aan niet scalperen) en het vernederen van naakte gevangenen. Gelukkig groeide het er bij de meesten in een tel weer aan (of is dat een kleine tekortkoming in het scenario???).

Het ziet er dus allemaal behoorlijk uitzichtsloos uit. De half zwakzinnige Crispina probeert zich van kant te maken nadat zij haar St. Chistopherhangertje kwijt is. (ironisch genoeg de beschermheilige van reizigers). Dit mislukt en nadat Crispina mijnheer pastoor eens flink de waarheid zegt, wordt zij overgeplaatst naar een gekkenhuis. Met Kerstdag wordt er voor ieders vermaak een film getoont over,...jawel,...devote nonnen.

De film was in 2002 gigantisch populair door alle ophef die de katholieke kerk maakte over de prent. Hierdoor werd de film veel drukker bezocht dan wat je van dit minder commerciele product kon verwachten.
De film is gebaseerd op waar gebeurde feiten; in totaal werden meer dan 30 000 vrouwen in dergelijke wasserijen opgesloten. De laatste Magdalena wasserij sloot zijn deuren in 1996.

En de film zelf? Het verhaal, de sfeerzetting en de acteerprestaties zijn erg sterk. Wat ontbreekt is enige vorm van nuance maar daar had blijkbaar alleen het vaticaan last van.

1 opmerking:

Erika Koukos zei

Was inderdaad heel erg daar en tot die film had ik er nog nooit van gehoord.