maandag, oktober 23, 2006

Vandaag had je vrij kunnen zijn (© 9:31)

Is er iemand die tweede Pinksterdag viert? Laten we eerlijk zijn, het gaat toch alleen om die vrije dag?
Nou, vandaag had je een vrije dag kunnen hebben en lekker van een lang weekend kunnen genieten. Tenminste dat had zo geweest als we tweede Pinksterdag hadden verruild voor het Suikerfeest.

Op de 1ste dag van de tiende maand, viert men ld-al-Fitr, het feest van het breken van de vasten. Het einde van de Ramadan. En dat is vandaag.
Het suikerfeest is de uitbundigste gebeurtenis in het islamitisch jaar. Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben wordt de traditionele Ramadan (Vastenmaand) afgesloten.
Het feest duurt vaak meerdere dagen, want er wordt aan veel mensen gedacht cq. een bezoek gebracht; buren, familie, vrienden, arme mensen en ook de dode mensen worden niet vergeten. Er wordt wel gezegd dat het motto van dit feest 'zoet eten, zoet praten' is. Deze dag is danook de gelegenheid om ruzie of conflicten van de afgelopen tijd uit of goed te praten. Er mag weer overdag worden gegeten en dat wordt dan ook overvloedig gedaan.

Eigenlijk vind ik dat iedereen zelf zou moeten weten wanneer men welke feestdag wil vieren.
Een beter idee zou dus zijn om elke werknemer, naast zijn vakantiedagen, nog een soort "feeststrippenkaart" te geven met zeg maar een dag of 7 aan vrij te besteden feestdagen.
Het irritante fenomeen "feestdagen die in het weekend vallen" is dan ook gelijk verleden tijd, want je kunt natuurlijk elk jaar "bekeren" tot het geloof met de meeste feestdagen die op werkdagen vallen.

Geen opmerkingen: