zaterdag, oktober 14, 2006

War Mart (© 8:45)

In Nederland zijn er in vergelijking met andere landen goede arbeidsvoorwaarden. Er blijven altijd mensen die toch nog klagen maar die willen waarschijnlijk gewoon helemaal niet werken.

In Amerika is het over het algemeen iets minder, alleen al het het aantal vakantiedagen is schrikbarend laag, iets van 11 per jaar als je geluk hebt.
Nu blijkt het daar wel zo te zijn dat een pauze verplicht is bij een werkdag van langer dan 6 uur, want een jury in de Amerikaanse stad Philadelphia heeft de winkelketen Wal-Mart vrijdag veroordeeld tot het betalen van 78 miljoen dollar schadevergoeding aan een groep voormalige werknemers die tijdens hun dienstverband ten onrechte vaak geen lunchpauze kregen. Ook werden werknemers vaak gedwongen onbetaald over te werken als ze hun baan wilden houden.

De zaak in Philadelphia is er een in een hele reeks van vergelijkbare zaken tegen Wal-Mart verspreid door de hele VS. De advocaten van de winkelketen, de grootste ter wereld, hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen de veroordeling. Er lopen ook nog civiele zaken tegen Wal-Mart wegens het ongelijk belonen van mannen en vrouwen.

Dit alles terwijl het werken bij Wal-Mart toch al niet meevalt. Heb je wel eens een Wal-Mart filiaal gezien? Daar is een schapje bijvullen wel iets anders dan bij Albert Heyn, daar zijn hijskranen en hoogwerkers bij nodig.
En als je dan in Nederlandse supermarkten kijkt dan lijkt het wel alsof ze de hele dag pauze hebben. Om 8.00 uur begint de dag al met pauze en tegen 11.00 uur zitten ze je nog gapend aan te kijken bij de kassa.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb best wel te doen met de Amerikanen; de werkomstandigheden zijn inderdaad erbarmelijk. Als je hen in hun zeldzame vrije tijd ontmoet zijn zij meestal buiten proportioneel aardig maar als je ze tijdens werktijden spreekt is het vaak het tegenovergestelde het geval.

Amerikanen leven net als veel Aziaten om te werken in plaats van te werken om te kunnen leven....foute boel dus.

Erika Koukos zei

Inderdaad en ik heb het idee dat zij wel anders zouden willen, en aziaten niet beter weten.

Anoniem zei

En in Kroatie heb je meer personeel dan de klanten in de supermarkten...

Erika Koukos zei

@Milanka
Of er is een grote functiescheiding, of er komen zo weinig klanten, wat is de oorzaak?