dinsdag, oktober 17, 2006

Pensionada zonder pensioen (© 7:28)

Het is bijna zover, nog even een overgangsperiode, en wij zijn een prachtige gemeente rijker.
Een gemeente met een heerlijk tropisch klimaat en prachtige stranden; Bonaire, Saba en St. Eustatius.

De status van de drie eilanden wordt ‘openbaar lichaam’; in de praktijk is dat vrijwel hetzelfde als die van een Nederlandse gemeente.
Aanvankelijk blijft de Antilliaanse wetgeving van kracht. Ook later zal de wetgeving blijven afwijken van de Nederlandse wegens de grote afstand en het ‘insulaire karakter’ van de gebieden. In ieder geval krijgen de inwoners van Bonaire, St. Eustatius en Saba kiesrecht voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Enkele punten worden pas later geregeld. Zo is het niet zeker of op Bonaire, St. Eustatius en Saba de euro wordt ingevoerd en wordt er nog onderzocht of het Nederlandse belastingstelsel wordt overgenomen.
En natuurlijk de grote hamvraag; wie wordt er burgemeester?

Helaas voor velen; uitkeringen en pensioenen op Nederlands niveau zitten er niet in. De eilanden zijn namelijk niet zo groot en zouden zinken als al deze mensen er naartoe zouden trekken. Nederlanders die verwachten een tropische uitkering te kunnen krijgen, word aangeraden in Nederland te blijven. En dat is nou jammer, want ik heb altijd pensionada op Bonaire willen worden, en aangezien ik met kerst 40 word lag dat al aan de horizon te gloren. Nog even sparen dan maar.

Geen opmerkingen: