donderdag, februari 05, 2009

Hoogleraar Radboud Universiteit tikt paus op vingers

Soms kan ik mijzelf niet onttrekken aan een akelige gedachte over paus Benedictus XVI: is het toeval dat hij afkomstig is uit de bakermat van het nazisme, of is hij een product van zijn afkomst? Nu mag ik zulke gedachten wel hebben, ik ben niet katholiek, dus geloof niet dat dit mij in een eventueel hiernamaals zal schaden.

Benedictus XVI zou allang ontslagen zijn, als het hele pausdom niet zo een achterhaald en achterlijk instituut zou zijn. Het begon er al mee dat hij paus Pius XII zalig wilde laten verklaren. Zalig zijn de armen van geest zegt men wel, maar arm is niet hetzelfde als verrot mijns inziens. Pius XII (die als hij kon vanuit zijn graf de holocaust nog zou ontkennen) was paus van 1939 tot 1958 en stond de uitroeiing van joden oogluikend toe. Volgens Benedictus XVI ( getraumatiseerd doordat hij naar eigen zeggen "verplicht" bij de Hitlerjugend moest), liet Pius XII geen gelegenheid voorbij gaan om joden te redden. Wat gek toch dat hij maar liefst 6 miljoen gelegenheden gemist heeft!

En dan het nieuwste schandaal van de paus met een slechte jeugd; het ondertekenen van een bevel dat de excommunicatie van vier bisschoppen ongedaan maakt. Helaas zat daar ook Holocaust ontkenner Williamson bij, die stellig beweert dat er tijdens WOII geen joden in gaskamers zijn vergast. Een eerherstel voor wederom een gestoorde geest. En nu stottert hij wel wat over niet zo bedoeld hebben en zo, maar dat soort loze zinnen hebben we al vaker gehoord uit zijn geboorteland. Kortom het wordt tijd dat deze man eens uit zijn functie wordt gezet.

Maar als de berg niet naar Mohammed komt, zal Mohammed naar de berg moeten gaan (misschien inzake deze kwestie een wat ongelukkig religieus voorbeeld).
En gelukkig is er een man die actie onderneemt,tegen deze praktijken opstaat en een krachtig statement zet; Jean-Pierre Wils, hoogleraar en decaan aan de Radboud Universiteit. J.P. Wils heeft eind vorige week bekend gemaakt dat hij uit de katholieke kerk stapt, naar aanleiding van de rehabilitatie van de omstreden bisschop Williamson. Met het uittreden heeft professor Wils zijn leeropdracht hoogleraar theologische ethiek bij de Faculteit der Theologie neergelegd. Hij blijft wel in dezelfde leeropdracht verbonden aan de Faculteit der Religiewetenschappen.
Jean-Pierre Wils for pope zou ik zeggen, het wordt tijd dat die functie eens door een echte wetenschapper wordt vervuld. (En heer Wils dat pak zou u best goed staan!)

Geen opmerkingen: