vrijdag, februari 20, 2009

Top zonden

Op zijn 95e is frater Roberto Busa nog lang niet klaar met de katholieke kerk, en daarom besloot hij er nog maar eens een onderzoek tegenaan te gooien. Ditmaal over zonden die bij de biecht naar voren zijn gekomen. (is er bij het biechten geen beroepsgeheim?)

En op zich niets nieuws onder de horizon, want van zonden weten wij natuurlijk alles al. Zoals dat mannen en vrouwen verschillend zondigen. Vrouwen hebben meer last van trots en mannen meer van lust. Busa heeft ook nog een top zeven samengesteld van zonden per sexe;
Mannen: 1. Lust 2. Gulzigheid 3. Luiheid 4. Woede 5. Trots 6. jaloezie 7. Hebzucht.
Vrouwen: 1. Trots 2. Jaloezie 3. Woede 4. Lust 5. Gulzigheid 6. Gierigheid 7. Luiheid.

Gelukkig hebben de theo's uit het Vaticaan ook nog wat nieuwe, moderne zonden kunnen ontdekken, die volgens hen veroorzaakt worden door de voortschrijdende globalisatie. Hieronder vallen o.a: genetische manipulatie, experimenten met mensen, milieuvervuiling, drugs nemen of verkopen, sociale ongelijkheid, armoede veroorzaken en financiele hebzucht.

Vooral met betrekking tot de nieuwe zonden vraag ik mij wel af welk beoordelingssysteem God daarvoor hanteert. Want wie is er nu precies verantwoordelijk voor de sociale ongelijkheid bijvoorbeeld? Zou hiervoor een puntensysteem gelden, zo van een beetje schuldig 1 punt voor de hel, heel erg 5 punten, etc? En milieuvervuiling? deodorant 1 punt voor hel, stinken 2 punten voor de hemel?Blij dat ik niet katholiek ben, want ik zou er niet uit komen.

Geen opmerkingen: