woensdag, februari 25, 2009

Filmrecensie The day the earth stood still

Door Michael Koukos

Regie: Scott Derrickson
Cast: Keanu Reeves (Klaatu), Jennifer Connelly (Helen Benson), Jaden Smith (Jacob Benson), Kathy Bates (Regina Jackson), John Hamm (Michael Grainier), John Cleese (Professor Barnhardt) e.a.
Speelduur: 106 minuten
Jaar: 2008

Bij het begin zien wij ijskonijn Keanu Reeves (Klaatu)die zich ogenschijnlijk in zijn natuurlijke biotoop bevindt, namelijk ergens waar het erg koud is. Daarna zien wij hoe een aantal wetenschappers en ingenieurs bij mekaar worden geroepen. Wij zien dat er snelwegen worden afgesloten, wat normaal alleen gebeurt als de Amerikaanse president een daguitstapje maakt, kortom het gaat behoorlijk van de hak op de tak. Een groot ongeidentificeerd voorwerp dreigt uiteindelijk neer te storten boven ....jawel, alweer Manhattan.

Gelukkig blijkt de grote sfeer zachtjes te landen en het eerste wezen dat uitstapt wordt naar typisch menselijke gastvrijheid verwelkomt met een kogel. Daarna komt er een belachelijk grote ijzeren man op de proppen om even te laten zien dat het menens is.In dit stadium merk je al dat eigenlijk geen enkel personnage enig menselijk trekje lijkt te hebben. Vooral ook niet de rare miep Helen die uiteindelijk de alien helpt te ontsnappen. Ook Reeves acteert niet, zoals altijd doet hij gewoon waar hij goed in is, een ijskoud figuur neerzetten.Omdat de Aliens al gauw de stupiditeit van de mens als soort inzien, zien zij het als beste optie om de mensheid te vernietigen.

Uiteindelijk komt dan de ecoboodschap naar voren, Al Gore zou er trots op zijn. Klaatu geeft op aandringen van bambioog Helen de aarde nog 1 kans. Enige onderbouwing voor deze beslissing is er helaas niet en je moet je dan ook afvragen of een planeet waar draken van films als deze worden gemaakt het redden uberhaupt wel waard is....niet dus.
In weerwil tot de gigantische reclamecampagne en de spectaculair ogende trailer ontbreekt het ernstig aan actie; in de trailer heb je eigenlijk alle actie en special effects al gezien. Bovendien zijn de acteerprestaties benedenmaats te noemen. De film komt dan ook kil, afstandelijk en amateuristisch over. Dit is dus niet echt de beste manier om de geitewollensokkenboodschap aan een groot publiek te verkopen.

Dit is er eentje om absoluut niet te zien, zonde van je tijd!!

Geen opmerkingen: