vrijdag, februari 27, 2009

Palestijnen sprayen

Al sinds het bestaan van internet is het mogelijk een boodschap voor in de Klaagmuur te Jeruzalem via diverse sites door te geven, welke dan door iemand erin wordt gestopt. Deze service is gratis, je kunt eventueel vrijwillig een bijdrage storten.

Nu hebben de Palestijnen zelf nog niet aan zo'n service gedacht, waarschijnlijk vanwege het feit dat zij de Klaagmuur niet bezitten. Gelukkig zijn zij, door bemoeienis van een christelijke organisatie uit Nederland, op het (on) zalige idee gebracht de Klaagmuur na te gaan doen met de Westbank Wall (beveiligsmuur van Israël). Op de site Send a message kun je voor 30 Euro een tekst doorgeven, die dan op de muur wordt gesprayed. Je krijgt ook nog 3 foto's gemaild van je tekst op de muur.

Alles mag, behalve extremistische haat teksten. Met de opbrengst worden sociale en culturele projecten gesteund (benadrukt wordt dat er geen wapens van worden gekocht).
Het kan het grootste graffiti kunstwerk van de wereld worden, alhoewel ze volgens mij daar niet hopen dat het zo lang zal blijven bestaan.

Wat je er ook van mag vinden, de ideeen van graffiti artiest Jusef Njm zijn goed;
"It is a new way to speak with the people, that we the Palestinians exist, We are not only throwing stones and clashing. We are alive. We think in a new way to tell them that we are alive."

1 opmerking:

Anoniem zei

Interessante statement:
"We are not only throwing stones and clashing"

dus zij zouden er nog nevenwerkzaamheden op nahouden????

Ik ben benieuwd wat dat dan wel mag zijn maar hoop ondertussen wel dat deze boodschappen er nog lang mogen staan.