zaterdag, februari 14, 2009

In India leeft men met slechts een illusie dat er een rechtssysteem bestaat

Het Indiase hooggerechtshof heeft zo’n achterstand dat het 466 jaar zou kosten om die weg te werken, dit bleek onlangs uit een vernietigend rapport.
Je zou denken dat dit veroorzaakt is door traagheid, maar dat is niet het geval. Het hof in New Delhi jaagt de zaken er gemiddeld in 4 minuten en 55 seconden doorheen.
Desondanks liggen er nog tienduizenden te wachten, waarvan er 600 ouder dan 20 jaar zijn.
Het hooggerechtshof behandelt burgerrechtelijke, strafrechtelijke en grondwettelijke zaken. Het gebrekkige Indiase rechtsstelsel wordt geplaagd door corruptie, ondoelmatigheid en gebrek aan transparantie. Dat maakt dat het verkrijgen van recht nogal eens is voorbehouden aan de rijken en de mensen met goede connecties.
Ander probleem is dar er niet voldoende rechters zijn; ongeveer 11 rechters per miljoen mensen (ter vergelijking; in Nederland zijn 1700 rechters).

Een gepensioneerde opperrechter, J.S. Verma, zegt dat het hof zou kunnen beginnen met het uitbreiden van zijn werkuren. Nu is het hof dagelijks vijf uur en een kwartier in functie en kent het 213 werkdagen per jaar. Dat kan gemakkelijk worden opgevoerd en zou zeker de helft, zo niet meer schelen, zegt Verma, maar die heeft makkelijk praten als pensionado.
13/02/09 13u38

Geen opmerkingen: