zondag, februari 08, 2009

Thaipusam voor Murugan

Vandaag komen weer duizenden gelovigen samen in de Batu Caves (10 km ten noorden van Kuala Lumpur) voor het hindoefestival Thaipusam.

Centrale figuur op dit feest is Murugan, een hindoegod van Tamil afkomst. Men heeft Murugan vaak willen verbinden met Shiva (als zoon van ) en met Skanda, de Indiase oorlogsgod, dit is echter nooit helemaal aanvaard, al zijn niet alle hindoes het helemaal eens. In oude Tamil teksten is Murugan veel belangrijker dan “slechts” familie van en wordt hij aangeduid als God van alle zeven werelden. Wat zijn afkomst ook is, hij moet in ieder geval gunstig gestemd worden.

De Batu grot is een heilige plaats voor hindoes in Maleisië. Om de grot te bereiken moet je een trap met 272 treden beklimmen, dat lijkt gemakkelijk maar dat valt tegen als je het echt goed wilt doen (met zware bepakking).
Voorafgaand wordt door de echt gelovige deelnemers gevast (40 dagen). Op de dag van het festival zijn er optochten. De meest toegewijden doen aan zelfkastijding, en dat gaat er niet zachtzinnig aan toe; ze zijn (gelukkig) in een soort trance en steken metalen pinnen door hun wangen, tong en wenkbrauwen. Op hun rug hebben ze haken, vastgebonden aan een soort houten frame versierd met pauwenveren (Murugan wordt geassocieerd met de pauw) en bloemen. Met al deze, soms zware, stellages klimmen ze dan naar de grot. En dit allemaal voor het afdwingen van gunsten bij de goden. De wonden van al de haken en spiesen zullen bij de ware gelovigen zonder littekens helen. Helaas is bewijs daar moeilijk voor te leveren, want de meesten zie je nooit meer terug, en mocht je iemand met een litteken tegenkomen, dan was die gewoon niet gelovig genoeg.

In een hoek van de grottempel halen priesters de marteltuigen uit de huid van de gelovigen, waarna ze uit trance gehaald worden (en de pijn waarschijnlijk niet te harden is). De stellages worden neergelegd als offer aan Murugan. Voor de gelovigen die er nog zin in hebben gaat het feest ook morgen nog de gehele dag door.

1 opmerking:

Erika Koukos zei

Helaas, helaas, ik was er niet zelf bij. Staat zeker op mijn verlanglijstje.
Wat apart dat je zelf de kavadi draagt. Ik heb op je site gekeken en ik vind het echt heel apart, dat ga ik zeker vaker volgen, gelukkig is alles ook in het engels :-)