zaterdag, februari 02, 2008

Marrakech-Museum-Ben Youssef Medersa-Almoravidische Koubba

Na uiteindelijk de weg iets beter door te hebben, deden we in Marrakech een dagje Noord-Medina. Zeker de moeite waard, hier staan op enkele meters afstand van elkaar enkele bezienswaardigheden welke wel als de mooiste van Marrakech worden gezien.

Handig is dat je bij elk van de bezienswaardigheden een all-in kaartje kunt kopen voor de 3 grootste musts.

Wij begonnen bij het Marrakech Museum. Dit was eens het paleis van minister van defensie Mehdi Mnebb, later Marokko's ambassadeur in Londen. Het gebouw stamt uit de 19e eeuw en is in 1977 opengesteld als museum. Het is van binnen prachtig met veel bouwkundige details. Qua inhoud is het vrij leeg en zijn er weinig stukken te zien. Toen wii er waren was er een weinig indrukwekkende tentoonstelling van een Zuid-Afrikaanse fotograaf.

Naast het museum bevindt zich de Ben Youssef Medersa, een Koranschool uit de 14e eeuw. Het geeft een goed idee hoe 900 Koranstudenten in die tijd leefden; in kleine hokjes opgepropt bij elkaar, maar wel in een prachtig gebouw. De binnenplaats is omgeven met cederhouten muren en ornamenten met zeer gedetailleerd houtsnijwerk. Hier leerden de studenten de Koranverzen uit het hoofd, veel meer dan dat hield het Koranonderwijs toen nog niet in.

Op naar de overkant waar zich de Almoravidische Koubba bevindt. Het is het enige gebouw uit de 11 eeuwse Almoravidische periode dat bewaard is gebleven. Helaas na ons bezoek niet meer geheel intact. Al heeft de betegelde mozaiekvloer al eeuwenlang mensenvoeten gedragen, die van Michael bleken net iets te veel van het goede te zijn. Michael struikelde, wat een groot drama tot gevolg had; de tegels kwamen los.

Een mooier souvenier kun je jezelf natuurlijk niet voorstellen en daarom stopte hij onder het "alziend" oog van de bewaker gauw een tegel in zijn zak. En zo is het gekomen dat Almere nu in het bezit is van een 11e eeuwse tegel uit de Almoravidische periode.

Wordt vervolgd.

1 opmerking:

Marrakech vakantie zei

Prachtige foto's van de oude medina van Marrakech!