woensdag, november 23, 2005

Kleding maken en breken stagiaire

De bedrijven klagen steen en been over stagiares. Alle kleuren haar en gympies kunnen nog door de beugel maar een minirok of hoofddoek wil de helft niet accepteren. Ook naveltruitjes en heupbroeken zijn taboe.
Nu vraag ik mij dus wel af waar die stagiares dan nog een broek moeten kopen, er zijn nauwelijks nog andere broeken te koop dan heupbroeken.
Het probleem met minirok en hoofddoek is snel opgelost, geef die hoofddoek aan het meisje met minirok, als ze die hoofddoek om haar middel bindt heeft ze in ieder geval genoeg stof voor een lange rok. Wat het meisje, nu zonder hoofddoek, met de minirok moet weet ik niet, misschien als leuke muts? Ik ben er van overtuigd dat mijn lieve commentgevers hier wel iets op bedenken.

Vrouwelijke praktijkopleiders protesteren vaker tegen naveltruitjes en lage heupbroeken dan hun mannelijke collega's. Dat zijn natuurlijk gefrustreerde vrouwen, jaloers op die arme meisjes. Ze protesteren vast niet tegen knappe mannelijke stagiares in weinig kleren. Maar ja, hadden ze maar lerares in Amerika moeten worden, daar hebben leraressen gewoon seks met 14 jarige leerlingen.

Ook het gedrag van de stagiares geeft veel reden tot klagen: chatten, bellen, luiheid, etc.
Het voeren van een goudvis werd erg positief bevonden.
Ik heb 2 stagiares die helemaal niet aan bovenstaande negatieve waarderingen voldoen, maar de goudvissen voeren zij ook niet, laat staan de leguaan. Dus.....Priscilla en Stephan jullie weten wat je voortaan te doen staat wil je een positieve beoordeling krijgen :-) en oh ja, als jullie dan toch bezig zijn, de ramen moeten nog gezeemd, er moet worden gestofzuigd, de kamer geschilderd......

6 opmerkingen:

Anoniem zei

de meeste stagiaires komen stage lopen om wat praktische vaardigheden,en\of ervaring op te doen.hoe ze er uit zien of wat ze (aan wel of niet) hebben vind ik niet zo belangrijk.als hun gedrag niet optimaal is... daar zijn de mentoren voor om dat samen met stagiaires te bespreken...verder zie ik daar geen probleem.

Anoniem zei

Ik hoor vaak en heb ook zelf geconstateerd, dat stagiaires vaak misbruikt worden voor vaak nutteloze ( althans voor hun) klusjes. Ja het is inderdaad de bedoeling dat ze wat leren en wat praktijk kennis opdoen lijkt me. Kleding lijkt me dan iets minder van belang alhoewel ik me kan voorstellen dat sommige in hun enthousiasme de expressie wat erg ver de vrije loop laten en bedrijven daar niet altijd gelukkig mee zijn.

Anoniem zei

Sorry lui,
Het 2e comment was van moi

Erika Koukos zei

Ik kan mij voorstellen dat kleding wel belangrijk kan zijn. Als de stagiaire met klanten in contact komt kan het toch een rare indruk geven als zo iemand niet de juiste kleding aan heeft.
Misschien word ik oud, maar ik vind dat er tegenwoordig wel jonge mensen zijn die zich niet weten te gedragen. Veel jongeren zijn erg ongeinteresseerd en laten dit maar al te goed blijken. Ik heb 2 stagiares die niet zo zijn, daar heb ik echt veel geluk mee. Ik zie dus wel dat er ook andere jongeren zijn, die juist heel gemotiveerd zijn. Om iets controversieels erin te gooien...mijn stagiares komen van een HBO opleiding, ik denk dat de ongeinteresseerde met onjuiste kleding meer op het MBO voorkomen. Als ik het bij het verkeerde eind heb hoor ik dat graag.

Anoniem zei

Het belangrijkste wat stagiaires kunnen opsteken is te leren hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat.
Dat houdt ook in dat men zich aanpast aan de bedrijfscultuur of anders een andere stageplek (later baan ) zoekt. Ik zou ook liever in een joggingbroek en teenslippers werken maar dat kan nu eenmaal niet omdat er regelmatig klanten over de vloer komen. Als ik later toch voor de teenslippers wil kiezen dan ga ik wel bij groenslinks solliciteren of begin ik een carriere als WAO`er. Helaas beurt dat dan weer minder. Het zijn gewoon keuze die men moet maken. Maar men kan in een doorsnee bedrijf niet verwachten dat men een topsalaris verdient terwijl men de klanten tegen de borst stuit door er uit ziet als Edward Scissorhands.

Stages zijn voor de stagaires een goede tool om wat puppievet en kuikendons te verliezen en als zij misschien niet zo geschikt blijken voor de post waar ze zijn voor aangenomen, dan kun je zo een stagebedrijf niet kwalijk nemen dat zij de WC borstel laten aanrukken.
Dit geld trouwens ook voor allerlei religieuze symbolen. Laat al die hoofddoeken, keppels en tulbanden gewoon thuis. Geloof kun je in je vrije tijd belijden zoveel je wil maar besef wel dat het door je werk komt dat er brood op de plank is.

Erika Koukos zei

Precies kabboli, goed gesproken!
Helaas zijn er mensen die er anders over denken en door ons uitkeringsstelsel toch brood op d e plank krijgen.