vrijdag, oktober 05, 2007

Actie S.O.S. Trouw

De Waarheid hoeft niet veel te kosten

Op 1 oktober ontvingen wij, studenten onderstaand mailtje van Trouw. Trouw heeft namelijk het katern De Verdieping te vullen. Op zich een loflijk streven, ware het niet dat ik dit een nogal goedkope manier vind om dit te bewerkstelligen.

Het lijkt erop dat de journalisten van Trouw zijn uitgeput en/of te duur zijn en daarom moet Nederland het nieuws over een zo belangrijk onderwerp als religie nu voortaan gedeeltelijk van studenten krijgen. Dat hoeft geen probleem te zijn, ware het niet dat deze er niet voor betaald zullen krijgen, tenzij het stuk volledig in de krant geplaatst wordt. Naar mijn idee zal dit weinig gebeuren, de student draagt het idee aan op de website "Meer" en vervolgens maakt de, toch al betaalde, journalist (waar ze echt niet meer vanaf kunnen komen) er een stuk van. En ach zo moeilijk is het niet, zoals ze zelf al zeggen “Het nieuws ligt bij wijze van spreken op straat” (naast de journalist die daar straks ook ligt nadat hij een schop heeft gekegen).

Was Trouw van oorsprong nog van protestantse signatuur en was religie nog een onderwerp wat vanzelfsprekend was voor de krant. Dat is van lieverlee minder geworden en met de aantreding van Willem Schoonen als hoofdredacteur die ooit redacteur van De Waarheid was, plus het feit dat religie in "de" media tegenwoordig toch al uitgemolken wordt, kunnen we wel zeggen dat religie nog slechts als commercieel wapen gebruikt wordt.
What will be Next??



Mailtje aan studenten van 1 oktober 2007

Beste student,

Op 26 oktober lanceert Trouw de internetcommunity ‘Meer’. Wij willen van deze site een ontmoetingsplaats maken voor iedereen die geïnteresseerd is in religie, filosofie, levensbeschouwing en zingeving. Alle genres komen aan bod: nieuws, achtergrondartikelen, columns, recensies, voorbeschouwingen, interviews, verslagen van bijeenkomsten, vragen aan geestelijken, polemieken, blogs, open brieven én venijnige antwoorden. Op dit moment is er al een Trouw-website Religie & Filosofie die goed is voor zo’n 158.000 bezoekers per maand. De nieuwe internetsite Meer, die de oude vervangt, maken we samen met bezoekers zoals studenten Theologie, Filosofie, Religiewetenschappen enzovoort. Wij zouden het erg leuk vinden als jij de site verlevendigt door op stukken te reageren.

Wat stellen we ons daar bij voor? Vanaf 26 oktober zullen afwisselend een rabbi, een priester, een dominee, een imam, en een boeddhist religieuze vragen van lezers beantwoorden. Wij zijn dan ook zeer benieuwd welke religieuze vragen jij deze geestelijken zouden willen stellen. Ander voorbeeld. Ger Groot en Sebastien Valkenberg schrijven vanaf 26 oktober wekelijks een polemische column over het Ware, het Goede en het Schone. Zij stellen zich daarbij de vraag: waarom is dit zo mooi, lelijk, goed, slecht, waar of zo onwaar? De vragen hebben betrekking op de actualiteit. Hun stuk van zo’n 600 woorden verschijnt wekelijks in de krant en op de site. Het zou prachtig zijn als jij daar commentaar op wil leveren. De lengte is daarbij niet van belang.

Als Religie & Filosofie-redacteuren zullen we deze reacties op de voet volgen en de origineelste, zinnigste of meest prikkelende een paar dagen later weer in de krant zetten. Zo werken krant en site nauw samen. Hetzelfde geldt voor het theologisch elftal, het filosofisch elftal, en tal van andere stukken op filosofisch en religieus gebied. Nog een ander voorbeeld. Je maakt misschien wel eens een verslag van bijeenkomsten waar je bij was. Deze verslagen zouden we graag op de site publiceren. Misschien levert het zelfs wel nieuws op, want het nieuws ligt bij wijze van spreken op straat.

Maar ook interviews die voor de studie zijn gemaakt, kunnen we plaatsen. Op deze manier krijg je lezers en wellicht is jouw interview zo to the point dat wij het ook in de krant afdrukken. Hetzelfde geldt voor recensies of een betogend stuk. Als artikelen volledig in de krant verschijnen, wordt daarvoor een vergoeding betaald. Mocht je een schrijfcarrière ambiëren, dan kun je bij gebleken geschiktheid stage lopen bij Trouw en regelmatig in de krant publiceren.
Verslagen of voorbeschouwingen van studentenactiviteiten zijn eveneens van harte welkom. Voorbeschouwingen kunnen op deze manier meer bezoekers trekken naar een bijeenkomst. Oftewel: Meer wordt een site waar religie op alle mogelijke manieren aandacht krijgt. Daarom maken we ook twee e-mailnieuwsbrieven; Religie en Filosofie. Daarin komen de stukken die in de krant hebben gestaan, en waar wij graag reacties op zien op Meer We willen het je dus zo makkelijk mogelijk maken aan te haken.

Wil je de nieuwsbrief van Meer ontvangen? Stuur een e-mail naar meer@trouw.nl Ken je anderen die interesse zouden kunnen hebben in Meer ? Stuur deze e-mail dan door, zo wordt Meer nog levendiger

Hartelijke groet,

Jolanda Breur
Trouw Redactie religie & filosofie


Geen opmerkingen: