dinsdag, oktober 30, 2007

The War of the Worlds

Wat gebeurde er vandaag in.....?
1938 :

Het radio-hoorspel The War of the Worlds naar het gelijknamige boek van H.G. Wells veroorzaakt een paniekgolf in de Verenigde Staten. Scenarioschrijver Howard Koch had het hoorspel in de vorm van een nieuwsuitzending gegoten, wat achteraf toch niet zo'n goed idee was. Vele duizenden lusiteraars denken dat er echt agressieve marsmannetjes zijn geland.

Het radioprogramma begon als een normaal muziekprogramma, dat opeens werd onderbroken met verontrustende nieuwsberichten over een alieninvasie. In het begin werd gemeld over vreemde explosies op Mars. Daarna over een Martiaanse cilinder die zou zijn neergestort bij New Jersey, en tenslotte over hoe deze Martianen met hun geavanceerde machines een aanval begonnen. Het leger zou niets kunnen beginnen tegen deze Martianen. Al snel volgden er berichten over soortgelijke cilinders die elders in de Verenigde Staten zouden zijn geland. De machines zouden oprukken naar New York.

Veel luisteraars misten of negeerden de intro van het hoorspel, waarin duidelijk werd uitgelegd dat het om een verzonnen verhaal ging. Dit kwam doordat er op de andere zender de populaire Edgar Bergen en Charlie McCarthy Show was, met als vaste gast een buikspreker en zijn pop. Iedere week, na iets minder dan een kwartier in de uitzending, mochten de pop en zijn baas even pauzeren terwijl een zanger een saai liedje zong. Op dat moment greep een groot deel van de luisteraars steevast naar de knoppen om iets anders op te zoeken. Die avond van de 30ste oktober 1938 kwam een flink deel van de luisteraars van Bergen en McCarthy tot hun verbijstering terecht in een nieuwsuitzending over een Martiaanse invasie.
Zo dachten veel mensen dat de nieuwsberichten echt waren. Volgens berichten die later werden verspreid vluchtte men massaal weg uit de steden. Veel mensen meenden al de lichtflitsen van de hittestralen te zien of de zwarte rook te ruiken.

Een studie naar de masashysterie onthulde dat sommige mensen in paniek raakten omdat ze de nieuwsberichten aanzagen voor een aanval van de Duitsers. Andere studies suggereren dat de grote paniek die zou zijn ontstaan door de media is aangedikt.
In recente jaren is de complottheorie ontstaan dat het hoorspel in werkelijkheid een experiment van "psychologische oorlogsvoering" was. Aan de hand van dit onderzoek zou een rapport zijn opgesteld dat slechts voor enkelen beschikbaar was.
Er zijn ook theorieën die zeggen dat de paniek als gevolg van het hoorspel de reden is dat de Amerikaanse overheid meldingen en bewijzen van UFO’s in de doofpot zou stoppen, uit angst dat er weer paniek zal ontstaan. En dit laatste geloven anno 2007 nog veel mensen. Er is in 2007 eigenlijk niet veel veranderd, ik denk dat dit nog steeds zou gebeuren, misschien geloven mensen dit soort theorieën tegenwoordig zelfs nog wel meer dan vroeger.

1 opmerking:

Anoniem zei

Binnenkort ga ik het zien in Londen. Lijkt mij geweldig!

Elly