dinsdag, oktober 16, 2007

Toeval bestaat niet

Larissa Trimbobler, de vrouw van Yigal Amir (de moordenaar van Rabin), is zwanger en uitgerekend op 24 oktober. Niets mis mee zou je denken, ware het niet dat dat nu net de nationale herdenkingsdag is voor Yitzhak Rabin.

Dit kan nauwelijks toeval zijn, temeer daar mw. Amir door middel van kunstmatige inseminatie zwanger is geraakt. In het ziekenhuis vreest men dan ook een vraag om een inleiding of keizersnede mocht de natuur niet meewerken.
Vast staat al dat er ook "toevallig" een gynaecologische check-up voor Trimbobler is gepland op die datum in het Bikur Holim ziekenhuis te Jeruzalem. Nu vreest men dat zij dan om een inleiding of keizersnede gaat vragen en , i.t.t. Nederland mag dat niet geweigerd worden.

Bij navraag blijkt de moordernaarsvrouw zelf alles te ontkennen.
Maar...de moordenaar zelf heeft wel alvast "toevallig" verlof gevraagd voor de bevalling rond die tijd en de bris milah (besnijdenis) de 8e dag (het is al zeker dat het een jongetje wordt), wat wel afgewezen kan worden en dus inmiddels afgewezen is. Yigal's familie gaat hiertegen in bezwaar.

Amirs vrouw is tegelijkertijd een van zijn fanatiekste aanhangers. De van oorsprong Russische Trimbobler is moeder van vier kinderen. Ze bezocht Amir regelmatig in de gevangenis en de liefde bloeide op. Na een stevige juridische strijd trouwden ze in 2004 met rabbinale goedkeuring. Maar de directie van de gevangenis stond niet toe dat er een huwelijksceremonie voor de twee werd gehouden: het huwelijk werd op afstand voltrokken. Trimbobler mag nog steeds niet alleen zijn met haar man. Privé-visites zouden namelijk door Amir kunnen worden gebruikt om politieke boodschappen naar buiten te brengen, zo menen de autoriteiten. Larissa Trimbobler houdt een weblog bij (helaas geheel in het Russisch, kan iemand dit even voor mij vertalen?) waarop ze probeert aan te tonen dat Amir niet de moordenaar is van Rabin. Niet al te zinvol, daar er meer dan voldoende bewijs en hij nog net niet op heterdaad betrapt is.

Net als het huwelijk van Amir, is ook zijn nu nog ongeboren kind onderwerp van veel discussie in Israel. Amir krijgt steun van een aantal mensenrechtendeskundigen die vinden dat ook moordenaars het recht hebben om te trouwen en kinderen te krijgen. "Als wij in een vrij en democratisch land land wonen, dan moet ook een moordenaar als mens worden beschouwd", zegt professor Avi Saguy van de Bar-Ilan universiteit.

Geen opmerkingen: