dinsdag, oktober 30, 2007

Sonja Bakker uit de mode

We kenden al de vegetariër, de lacto-ovo-vegetariër (geen vlees, geen gevogelte, geen vis, geen E120, geen gelatine en geen stremsel), de ovo-vegetariër (zoals de lacto-ovo-vegetariër, maar bovendien geen melkproducten), de pescotariër (zoals de lacto-ovo-vegetariër, maar wél vis), de veganist (geen vlees, geen gevogelte, geen vis, geen zuivelproducten, geen honing, geen chocolade, slechts enkele soorten wijn en bier), volg je het nog? dan is er nu weer een nieuwe groep mensen met een vrijwillig dieet: de ethicurean. (is nog geen ingeburgerde Nederlandse term, maar zal wel iets van ethicuriers worden of zo).

Ethicurean zijn mensen die alleen dingen eten die ethisch verantwoord zijn. Dit blijkt allemaal niet echt eenvoudig te zijn, want hoe kun je tegelijkertijd de opwarming van de aarde tegenhouden, batterij-dieren redden en Derde Wereld arbeiders helpen?
Ons eten blijkt een dagelijks mijnenveld te zijn, boodschappen een dilemma waar niet uit te komen is; neem ik die onbespoten appel, de locale appel, de appel uit een arm land?
Zaten we voorheen met Fairtrade producten nog redelijk safe, ook dat geeft nu minachtende blikken, want deze producten moeten van ver komen en dus zou een product uit eigen land weer beter zijn.
Als we dat allemaal hebben gehad en je besluit toch maar een kip te kopen, dan moet je eerst nadenken hoe het leven van de kip was en hoe deze aan haar einde is gekomen.
Volgens mij is dit nog effectiever dan Sonja Bakker.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

ja dat blijft lastig he. Want uitgerekend de derde wereldlanden nemen het niet zo nauw met het milieu en andere regeltjes. Zij sproeien gif als gekken, hebben extreem vervuilende voertuigen en industrie, zetten hun kinderen aan het werk en zijn zo corrupt als de pest. Dus als zij alles verantwoord willen nuttigen dan zullen zij het toch eerder uit het rijke westen moeten betrekken.

Erika Koukos zei

en hebben zelf niets te eten.........
ze zouden nog blij zijn met foie gras.

Anoniem zei

Sonja Bakker vult er in ieder geval haar zakken wel mee, ze schijnt zelfs in de Quote te komen.