woensdag, oktober 31, 2007

Filmrecensie Mary

Door Michael Koukos

Genre: Drama
Land: Italië, Frankrijk, Verenigde Staten
Taal: Engels, Hebreeuws
Lengte: 83 min.Jaar: 2005
Cast : Juliette Binoche , Matthew Modine, Forest Whitaker , Marion Cotillard, Stefania Rocca, Francine Berting, Giovanni Capalbo, Massimo Cortesi, Ettore D'Alessandro, Alex Grazioli, Emanuela Iovannitti, Jean-Yves Leloup, Amos Luzzatto, Gisella Marengo

Mary speelt Maria Magdalena in een controversiele flm over Jezus maar begint zich steeds meer met haar rol te vereenzelvigen. Na de opnames in Rome besluit zij, geinspireerd door een droom, naar Jerusalem te gaan.
Ted is een journalist die op zoek is naar het ware verhaal achter Jezus en Tony is de regisseur van de film waar Mary in meespeelt.
Het 3tal loopt wat moeilijk te doen over hun geloof zonder dat het eigenlijk ergens over gaat. Huilebalk Ted wordt zo irritant en zielig neergezet dat je de neiging krijgt spontaan projectielen naar het scherm te gooien. Dat hij zijn leven verknalt door alles op te offeren aan zijn job is immers zijn eigen schuld lijkt mij.

Na een tijdje kom je er echter achter dat je erg blij mag zijn met de huilebalk want hij zorgt er tenminste nog voor dat er wat gebeurt. Het is een erg fragmentarische film (lees...springt van de hak op de tak) die ondanks de regelmatig ingebrachte geweldscenes uitermate slaapverwekkend overkomt.
Grote schuldige hiervan is de pretentie van regisseur Ferrara die The last temptation of Christ tracht te overtreffen. Hoe intellectueler men echter probeert over te komen des te irritanter en niets zeggender wordt het. Men wil alles zo danig uitdiepen dat het verhaal niet langer bij het medium film past.

Misshien kan regisseur Ferrra beter boeken gaan schrijven. Voor het medium film lijkt hij nameljk niet zo geschikt.

Geen opmerkingen: