vrijdag, januari 05, 2007

Filmrecensie Hard Candy

Door Michael Koukos

Regie: David Slade
Cast: Ellen Page (Hayley Stark), Patrick Wilson (Jeff Kohlver) e.a.
Speelduur: 103 minuten

Een vroegrijp 14 jarig meisje, Hayley versiert een volwassen man, Jeff, via een chatbox op het internet................of is het omgekeerd?
In ieder geval loopt het uit op een date en de ogenschijnlijk naieve tiener laat zich al snel verleiden om mee naar Jeff`s apartement te gaan.
Jeff beweert professioneel modefotograaf te zijn en is vooral geinteresseerd in "jonge" modellen.

Of Jeffs bedoelingen al dan niet kwaadaardig zijn is aanvankelijk niet duidelijk.

Jef heeft duidelijk een natuurlijk overwicht tot Hayley coctails gaat mixen en Jeff kort daarna bewusteloos neervalt. Vanaf dat moment zijn de machtsverhoudingen omgekeerd en is Jeff overgeleverd aan de grillen van de tiener.

Uiteraard is dit een erg gevoelig onderwerp, en vooral gezien de preutsheid van de Amerikanen is het een dapper project. David Slade heeft duidelijk geprobeerd om het hele verhaal zo ambigue mogelijk te maken.
Het is overduidelijk de bedoeling dat men eerst sympathie heeft voor het ogenschijnlijke slachtoffer Haley om vervolgens medelijden te krijgen met de pedofiel.

In hoeverre dit lukt zal voor iedereen anders zijn. Voor mij persoonlijk werkte dit niet en had een overwegend "eigen schuld, dikke bult" idee de overhand, hoewel
een aantal scenes voor de meeste mannen echt tenenkrullend zullen zijn.
De spanning wordt traag naar een hoogtepunt opgebouwd maar is toch voortdurend te snijden en dit is erg knap. Men behaalt een maximaal effect met een erg laag budget, ...een klappistool, een rol keukenfolie en wat huishoudelijke aparaten volstaan.

Dit is duidelijk een van de meest verrassende en originele films die ik de laatste tijd heb gezien. Bovendien geeft het verhaal genoeg stof om nog lang na te praten in ons dadervriendelijke landje. Wel heb ik mijn twijfels over de filmkeuring die deze film geschikt acht voor kinderen vanaf 12.
Misschien wil de keuring de weerbaarheid van de welpen vergroten, feit is dat pedofielen in Japan vaak door jonge meisjes in de val worden gelokt om te worden overvallen.
Of dat erg is mag iedereen voor zichzelf uitmaken.



Geen opmerkingen: