maandag, januari 08, 2007

Filmrecensie Whisky

Door Michael Koukos

Regie: Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll
Met: André Pazos, Mirella Pascual, Jorge Bolani

De stijve Mr. Jacobo is eigenaar van een verouderde sokkenfabriek. Als zijn moeder overlijdt komt zijn hippe broer uit Brazilië over voor de begrafenis. Omdat Jacobo wil verbergen dat hij nog steeds vrijgezel is, vraagt hij zijn trouwe medewerkster Martha om een paar dagen bij hem in te trekken en zich als zijn vrouw voor te doen.
Overduidelijk is dat geen van beiden nog veel van het leven verwachten, het plan wordt emotieloos uitgewerkt en hoewel de twee samen het perfecte hersendode stel zouden vormen lijkt dit helemaal niet in hen op te komen.

Jacobo`s broer blijkt echter een mondaine praatjesmaker te zijn, die maar wat graag opgeeft over zijn succesvolle sokkenimperium in Zuid-Amerika.
Omdat Martha erg onder de indruk is van de charmes van de blaasbalg, gloort er weer wat hoop bij haar en gaat zij zich opnieuw opmaken en zich wat vrolijker kleden. Zo ontstaat er een wat bizarre driehoeksverhouding. Vooral wanneer de drie er samen voor een een weekendje op uit trekken is het genieten van het schitterende samenspel van deze 3 totaal verschillende karakters.

De drie hoofdrolspelers spelen hun rol schitterend. Op subtiel humoristische wijze wordt de troosteloosheid van hun bestaan geschetst en Martha en mr. Jacobo hebben niet veel woorden nodig om in hun ziel te laten kijken. Het is een Uruguyaanse film en niet iedereen zal hem kunnen waarderen. Het geheel ontvouwt zich erg traag en de beelden en de sfeer zijn sober,..zelfs een beetje somber.
De humor is erg subtiel en gaat daarom aan velen ongemerkt voorbij maar voor de liefhebbers van het filmhuiswerk is Whisky zeker een aanrader.

Geen opmerkingen: