woensdag, januari 10, 2007

Filmrecensie Seven swords

Door Michael Koukos

Regie: Tsui Hark
Genre: actie, avontuur
Tijdsduur: 153 minuten
Jaar: 2005
Acteurs: Leon Lai, Charlie Yeung, Donnie Yen, Chia-Liang Liu, Liwu Dai, Sun Honglei, So-yeon Kim, Duncan Lai, Yi Lu, Jingwu Ma, Jason Pai Piao, Honglei Sun, Michael Wong, Jingchu Zhang, Lau Kar Leung

De film begint met een grote ongerijmtheid; klassieke westerse filmmuziek in een Chinese martial arts film komt wel erg goedkoop over. Gelukkig is er voor de rest nog wel sprake van een kickstart. Wij krijgen meteen een indrukwekkende slachting te zien. Hier zijn de beelden zwart-wit en alleen het bloed, dat rijkelijk vloeit, wordt in kleur in beeld gebracht.

De indrukwekkende vrouwelijke executeur Kualo met Gothic look en haar leger met half klassieke, half futuristische wapens, weten meteen te boeien.
De reden van dit bloedbad: Om de criminaliteit tegen te gaan heeft de regering van een onbekend deel van China in een onbestemde tijd, de opdracht gegeven om alle beoefenaars van krijgskunst te onthoofden.
De grote boef en politicus vuur-wind stuurt zijn troepen erop uit om zoveel mogelijk lucratie Chinese kopjes te verzamelen want hij wordt per stuk betaald. Het spreekt dan ook vanzelf dat men niet al te kieskeurig is en eigenlijk worden hele dorpen gewoon uitgemoord.

Een oude meester heeft 7 zwaarden gesmeed die perfect zijn afgestemd op de cosmische energie en die de gebruiker bij gevolg onoverwinnelijk maken.
Een groepje van zeven rebellen besluit met behulp van deze zwaarden,het volgende dorp op de verlanglijst van de Chinese dulle griet Kualo,tegen de genocide te beschermen.

De vechtscenes zijn indrukwekkend, de wapens vaak exotisch en de beelden prachtig.
Helaas komen de sentimentele stukken gekunsteld over en ook het acteerwerk is niet echt overtuigend. Het eerste gedeelte is dan ook alleen geschikt voor de echte actieliefhebber.
Met de, helaas veel te vroege, dood van Kualo, halverwege de film, stort meteen ook zowat het geheel in.

Van dan af hebben wij te maken met wat los aan mekaar hangende scenes die amper verband met elkaar lijken te houden. Het is dan ook moeilijk om de aandacht nog bij de film te houden.
Dat is op zich jammer want het begon dus allemaal erg veelbelovend maar al bij al is dit gezien het genre, toch nog niet erg abominabel.

Geen opmerkingen: