donderdag, januari 25, 2007

Filmrecensie Relative strangers

Door Michael Koukos

US: 2006
Genre: Komedie
Regie: Greg Glienna
Met: Ron Livingston (Richard Clayton), Neve Campbell (Ellen Minola), Danny de Vito (Frank Menure), Kathy Bates (Agnes Menure), Christine Baranski (Arleen Clayton), Ed Begley jr (Mr. Manure), Jordan Brower (Prisoner), Beverly d'Angelo (Angela Minola), Edward Herrmann (Doug Clayton), Michael McKean (Ken Hyman), Debbi Morgan (Mrs. Manure), Martin Mull (Jeffry Morton), Bob Odenkirk (Mitch Clayton), Pete Schwaba (Meat delivery guy), Tracey Walter (Toupee salesman)

Richard is een succesvol psychiater die is opgegroeid in een rijk gezin. Hij krijgt te horen dat zijn ouders, niet zijn natuurlijke ouders zijn. Je kan erop wachten, natuurlijk gaat ons adoptieslachtoffer meteen op zoek naar zijn verwekkers.

Richard is het prototype salonsocialist, die alle idealen en meningen van zijn adoptieouders haat en er duidelijk niet bij stil staat, hoe het komt dat hij in een dergelijk gespreid bedje is geboren. Hij heeft dan ook fantasieen over de ideale ouders die superliberale seventies-overblijfselen zouden moeten zijn. Niets is echter minder waar.
Zijn zoektocht lijdt al gauw tot een absolute nachtmerrie. Hij blijkt namelijk afkomstig te zijn van een asogezin waar zelfs de Tokkies bij verbleken.

Zoals met alles is het gemakkelijk om ruimdenkend te zijn over zaken waar men niet mee in aanraking komt. Zo gaat het ook helemaal fout zodra Richard zijn echte ouders ontmoet. Al gauw gooit de rooie rakker al zijn mooie principes over boord en schaamt zich diep voor zijn ouders, die er ook wel een erg hilarisch potje van maken. Het wordt nog erger wanneer de twee noodgedwongen bij hem komen inwonen. Gelukkig heeft hij een populair boek over woedebeheersing geschreven...maar of dit voldoende is om hem ervan te weerhouden zijn echte ouders te vermoorden, is nog maar de vraag.
Dit is echt weer leedvermaak van de bovenste plank van de makers van " Meet the parents" en "Meet the fockers", met ijzersterke rollen van Danny de Vito en Kathy Bates als de ouders van Richard. Garanties genoeg dus weer voor een avondje lekker lachen om andermans ellende.

Geen opmerkingen: