zaterdag, januari 13, 2007

Filmrecensie The Wickerman

Door Michael Koukos

Regie: Neil LaBute
Genre: drama, horror, thriller
Tijdsduur: 106 minuten
Jaar: 2006
Acteurs: Nicolas Cage, Ellen Burstyn, Molly Parker, Leelee Sobieski, Kate Beahan, Paul Backer, Christa Campbell, Frances Conroy, Diane Delano, Erika-Shaye Gair, Sophie Hough, George Murphy, Robert Musnicki, Tania Saulnier, Michael Wiseman

Deze Wickerman is een remake van de gelijknamige cultklassieker uit 1973. De politieagent Edward Malus, is getuige van de dood van een jonge moeder en haar dochter door een autoongeluk. Net zoals dat tegenwoordig helemaal in is, is dit voldoende om de ziektewet in te gaan en als een plant op de bank te gaan zitten verleppen.
Maar dan krijgt hij een geheimzinnige brief van een oude vriendin waarin hij wordt verzocht om haar verdwenen dochter te komen opsporen op het desolate eilandje Summersisle.

Het is een privéeiland waar buitenstaanders duidelijk niet welkom zijn en waar de vrouwen onder leiding van zuster Summerisle , de scepter zwaaien. De zeldzame mannen die je ziet zijn zwijgzame slaafjes. Ondanks alle tegenstand gaat Edward toch op onderzoek uit maar niemand lijkt iets van het bestaan van het verdwenen meisje af te weten.

Als je dit bekijkt als een nieuw geheel dan kun je het zien als een middelmatige Hollywood thriller, niet al te spannend maar wel met af en toe een originele invalshoek. Beschouwen wij hem echter als een remake van de originele Wickerman dan kun je hoogstens van een waterig afgietsel spreken.

Sommige scenes zijn ook (onbedoeld) lachwekkend. Zo lijkt het Edwards grote hobby te zijn om steeds in zijn pak door toebel water te zwemmen. Je kan je al voorstellen hoe dat ene pak er na een paar dagen op het eiland uitziet. Toch blijft de kneuterige flik stelselmatig de moeite doen om zijn das te knopen.
Bovendien zie je deze wel erg foute politieagent met een groot pistool naar oude dames te zwaaien, scheldend een klas vol schoolmeisjes binnenstormen om de lerares te bedreigen en af en toe een vrouw een linkse hoek verkopen terwijl hij toch voortdurend kilo`s kalmeringspillen slikt.
Onderhoudend is de film dus wel maar overduidelijk om de verkeerde redenen.

Geen opmerkingen: