woensdag, januari 03, 2007

Filmrecensie Neverwas

Door Michael Koukos

Regie: Joshua Michael Stern
Jaar: 2005
Land: Amerika
Genre: Drama / Mystery
Cast: Aaron Eckhart , Ian McKellen , William Hurt , Bill Bellamy ,
Michael Moriarty , Ken Roberts , Andrew Airlie , Suzanne Bastien e.a.

Zach gaat als gereputeerd psychiater aan de slag in de inrichting waar zijn vader, een bekend kinderboekenschrijver, ooit als patient werd behandeld.
Zach bukt onder een ziekelijk manipulatieve moeder, die duidelijk ook wel wat behandelingen kan gebruiken, en die uiteraard niet eens is met zijn overstap. Zijn werk in dit ongereputeerde kliniekje zal namelijk allicht het einde van een veelbelovende carriere inluiden.
Het meesterwerk van Zach`s vader was het kinderboek Neverwas, waarin deze een nieuwe fantasiewereld schept. Al snel komt Zach er achter dat zowat iedereen in het dorp wel een of andere band heeft met dit Neverwas. Dat laastste geldt niet in het minst voor de geheimzinnige Gabriel die als eerste patient bij Zach wordt aangeboden.
Gabriel beweert dat hij de koning van Neverland is en dat zijn koninkrijk in groot gevaar verkeert.

De grens tussen realiteit en fictie wordt steeds dunner en dan komt het moment waarop Gabriel besluit om Zach mee te nemen naar zijn koninkrijk...waar de vijand op hen wacht.
Laat je vooral niet misleiden door de saaie omschrijving op de doos van de DVD. Deze film is zowel door het pakkende, verrassende verhaal als door het uitmuntende acteerwerk meer dan het kijken waard. De film zit boordevol van het zeldzame soort magische realisme dat men eerder in een Spaanse dan een Amerikaanse productie zou verwachten.

Geen opmerkingen: