woensdag, januari 17, 2007

Filmrecensie Tideland

Door Michael Koukos

Regie: Terry Gilliam
Cast: Jodelle Ferland (Jeliza-Rose), Brendan Fletcher (Dickens), Janet McTeer (Dell), Jeff Bridges (Noah) e.a.
Speelduur: 122 minuten

Tideland is een verfilming van het gelijknamige boek van Mitch Cullin. Jeliza-Rose, een kleine meid, groeit op in een hopeloos gezin van twee aan drugs verslaafde ouders. Pa is een mislukte rockzanger en ma...ligt hoofdzakelijk op de bank te klagen. Als op een mooie dag haar moeder overlijdt aan een overdosis troep, neemt haar totaal van de pot gerukte vader Jeliza-Rose mee naar het oude huis van zijn moeder.

Het lijk van dode ma blijft gewoon in de vorige woning liggen. Jeliza-Rose vlucht vanuit haar nachtmerrieachtig bestaan in haar fantasiewereld, waarvan zij en een aantal vingerpopjes de belangrijkste bewoners zijn.
Het duurt niet lang vooraleer ook vader het loodje legt. Of zij dit nu niet door heeft of niet blijft onduidelijk maar zij smukt het ontbindende lichaam op met wat make-up en blijft zich in haar eigen wereldje vermaken terwijl pa rustig wegrot.
Wat er dan volgt is 1 groot rariteitencabinet. Jeliza-Rose ontmoet de excentrieke Dell die, samen met haar zwakzinnige broer Dickens, wat verderop woont. Op dat punt valt het verhaal helaas helemaal stil. Buiten het gestoei met het lijk van pa zien wij nu alleen nog maar een kind dat met een mongool loopt te dollen. Dit is leuk voor even maar gaat na een tijdje toch vervelen. Op zich erg jammer want dit is eigenlijk samen met het wat zwakke doch charmante plot het enige minpunt van de film.

Het geheel is namelijk een prachtige surrealistische oefening met enkele grensverleggende nieuwe ideeen. Ongetwijfeld zal het behoudende publiek weer geschokt reageren, want wij krijgen weer een hoop taboes over ons heen gegooid; pedofilie, incest en necrofilie om er maar een paar te noemen. Gelukkig wordt alles eerder suggestief dan expliciet in beeld gebracht.
Er valt wel regelmatig wat te lachen maar de grote teneur is toch eerder macaber.
Hoewel het dus op het eerste gezicht een kinderfilm lijkt (vooral ook dankzij de misleidende commentaren op de verpakking), is het toch beter om dit even zonder de kids te zien.

Geen opmerkingen: