donderdag, september 21, 2006

Filmrecensie Hero

Door Michael Koukos

Regie:Zhang Yimou
Cast: Jet Li (Nameless), Tony Leung (Broken Sword), Maggie Cheung (Flying Snow), Daoming Chen (King), Zhang Ziyi (Moon) e.a.
Actie/drama
2004

Wij schrijven 220 voor Christus. China is nog geen rijk, het is opgedeeld door 7 verschillende koninkrijken.
Het meest ambiteuze koninkrijk is dat van koning Qin. Hij is vastbesloten om de andere koninkrijken te veroveren en zo China te verenigen.
Qin is dan ook het potentiele slachtoffer voor een aantal zeer gevaarlijke en kundige moordenaars. Op het verslaan van deze moordenaars stonden astronomische prijzen maar 10 jaar lang slaagt niemand erin de moordenaars uit te schakelen.

Tot krijgsheld Naamloos het paleis betreedt en Qin de wapens van de 3 meest gevreesde moordenaars Hemel, Vliegende Sneeuw en Gebroken Zwaard toont. Qin vraagt Naamloos om hem alle details van het uitschakelen van de 3 te vertellen.

Het is een episch geheel dat zijn weerga niet kent, meer nog, ik heb helemaal niets verkeerds aan deze film kunnen opmerken.
De cast is ijzersterk, de muziek is ronduit indrukwekkkend en de beelden zijn adembenemend. Alle scenes zijn zo zorgvuldig gestyleerd, dat zij stuk voor stuk als een kunstwerk aan de muur zouden kunnen hangen. De gevechten worden prachtig uitgevoerd onder een geweldige choreografie.
Dan hebben wij het nog niet gehad over het verhaal.
Het is een prachtig episch avontuur met uiteraard de traditionele ingredienten moed, liefde en zelfopoffering als rode draad. De verhaallijn is ijzersterk en ook het plot is ongewoon indrukwekkend en snijdt als een samoeraizwaard door je ziel.

Ik ben helemaal geen liefhebber van dit genre maar deze prent verslaat films uit alle andere genres, op al hun specifieke sterke punten. Het is dan ook veruit de meest indrukwekkende film die ik in de afgelopen jaren heb gezien. Dit is Couching tiger, hidden dragon in de ultiem verbeterde versie, en dat wil wat zeggen.

Geen opmerkingen: