woensdag, september 13, 2006

Filmrecensie Respiro

Door Michael Koukos

Regie: Emanuele Crialese
Met: Valeria Golino, Vincenzo Amato
Genre: Drama
Duur: 90 minuten

Italie heeft in de loop der jaren een heleboel prachtige films voortgebracht. Denk maar aan Il Postino, La vita e bella, Malena, etc.
De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen wij Respiro huurden. De film speelt zich af op het kleine Italiaanse eiland Lumpedusa. Wat meteen opvalt is de jaren `70 sfeer die het geheel uitstraalt. Wat verder opvalt is dat er eigenlijk wel erg lange tijd niets gebeurd. Na een kwartier hebben wij nog steeds alleen maar vervelende kleine rotjongetjes zien rondjengelen, wij zouden zelfs kunnen spreken van een rotjongetjesplaag. Als de pedofielenpartij ooit een partijcongres houdt is Lumpedusa bij deze dus van harte aanbevolen, maar dat terzijde.

Na een tijdje blijkt de film om Grazia te draaien. Volgens de omschrijving die de procducenten zelf geven "een vrijgevochten vrouw". Aanvankelijk lijkt dat zo te zijn want ze ligt steeds maar wat te liggen, op het gras, in bed, onder een boom, op de bank,........na een hele dag liggen heeft zij dan `s avonds zoveel energie opgebouwd dat zij alles kort en klein slaat. De rol van Grazia is zodanig slecht neergezet dat zij meer krankzinnigheid uitstraalt dan vrijgevochtenheid. Ik had dan ook de neiging om het eens te zijn met de eilandbewoners, die deze gevaarlijke gek naar Milaan (of ergens anders maar in ieder geval ver weg), willen sturen voor een behandeling.

Lange tijd volgt er weer niets en worden wij vergast op saaie beelden van het verdorde eiland tot Grazia het wel erg bond maakt. Zij veroorzaakt een bloedbad onder honden en legt het ook nog eens aan met een aantal mannelijke toeristen waardoor een vechtpartij ontstaat met haar, ogenschijnlijk, uit het neoliticum stammende echtgenoot. De bevolking is deze overdreven vorm van "emancipatie" grondig zat en het wordt haar te heet onder de schoenen. Grazia slaat op de vlucht en met behulp van haar zoon verstopt zij zich in een grot. Na een tijdje is iedereen er van overtuigd dat zij dood is, maar helaas.

Het is misschien kort door de bocht maar wie eens echt een draak van een film wil zien, zit met Respiro aan het goede adres. Er is nagenoeg geen verhaallijn, acteren doet men niet en de prachtige beelden en de sensualiteit die men belooft heb ik niet kunnen ontdekken.
Het enige aardige is dat men op het eind een heel dorp tegelijk ziet watertrappelen maar om daar nu 91 minuten op te wachten, dat is wel erg gortig.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Gaat zij ook nog uit de kleren??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Erika Koukos zei

Zo'n soort film is het niet.