vrijdag, september 15, 2006

Filmrecensie Normal

Door Michael Koukos

US 2003
Duur: 1:50
Genre: Drama
Regie: Jane Anderson
Met: Jessica Lange (Irma), Tom Wilkinson (Roy), Hayden Panettiere (Patty Ann), Clancy Brown (Frank), Richard Bull (Roy's vader)

De film start met een oogstrelend buffet dat het 25 jarige huwelijke van Irma en Roy de nodige luister moet geven.
Het stel is erg gevierd in de lokale, conservatieve kerkgemeenschap. Hier komt echter al gauw verandering in als Roy bekend maakt dat hij dit jaar de rol van Maria in het jaarlijkse Kerststuk wil spelen ipv die van Jozef.
Je zou denken dat het volstaat om even een pruik op te zetten en een jurk aan te trekken maar nee hoor....
Hij wil het meteen grondig aanpakken door zich compleet te laten ombouwen, nog het liefst met zo groot mogelijke tieten.

Gelukkig heeft de dominee een prachtig plan; hij gaat Roy gewoon even verkondigen dat deze zijn instincten niet mag volgen maar of dat volstaat???
In ieder geval neemt Irma,moeder de Bitch, het zekere voor het onzekere en gooit hem het huis uit.
Roy werkt in een tractorenfabriek temidden van allemaal stoere monteurs dus iedereen kan zich wel voorstellen hoe zijn geweldig plan daar wordt onthaald.
Wie wel entousiast is, is zijn baas Frank. Deze neemt namelijk de kans te baat om naar aanleiding van een vertrouwelijk gesprek met Roy over het onderwerp, meteen diens vrouw te bespringen. Ondertussen begint Roy zich steeds vrouwelijker te kleden en beginnen de hormonen op hem in te werken waardoor hij zichzelf ook weer wat bitcheriger (dus weerbaarder) gaat gedragen.
Zijn dochter Patty Ann vindt het allemaal geweldig want die wil eigenlijk een jongen worden. Dat biedt natuurlijk meteen perspectieven wat het ruilen van geslachtsspecifieke lichaamsdelen betreft, maar hier gaat de film verder niet op in.

Het is een gevoelig drama over een erg gevoelig onderwerp dat mooi is uitgewerkt. Af en toe weet de film te chockeren zonder platvloers of gewelddadig te worden. De acteerprestaties zijn erg goed, hoe kan het ook anders met deze cast, en het drama kent voldoende knipoogjes om het geheel niet te zwaar te maken. Zeker een aanrader.

Geen opmerkingen: