woensdag, april 08, 2009

Godsdienstvrijheid: Ayahuasca thee van Santo Daime erkend als sacrament

Al in 1999 legde de politie het Santo-Daime kerkgenootschap stil, agenten in burger namen toen twee jerrycans met Ayahuasca in beslag. Ayahuasca is een drank met een geestverruimende werking die tijdens de dienst gebruikt wordt als heilig sacrament. Grote vraag was toen of de politie met de inval de immuniteit van de kerkdienst niet heeft geschonden. Deze, in jurisprudentie erkende, onschendbaarheid bepaalt dat de politie tijdens een kerkdienst niet binnenkomt.

Pas nu, in 2009, heeft de rechtbank in Haarlem bepaald dat de Santo Daime kerk in Amsterdam via Schiphol de Ayahuasca thee mag importeren uit Brazilie. De thee bevat de stof DMT (dimethyl-teraftalaat) dat volgens de Opiumwet verboden is, daarnaast bevat het een kruid MAO (monoamino-oxidase). Het is een krachtig mengsel met een sterk hallucinerende werking.
Volgens de rechtbank mag het kerkgenootschap de thee toch invoeren, omdat het gaat om een wezenlijk onderdeel van de godsdienstige beleving van de leden. En dit is gelukkig een uitspraak die recht doet aan de godsdienstvrijheid in Nederland.

De Santo Daime kerk komt oorspronkelijk uit Brazilië. De Amsterdamse afdeling noemt zichzelf de Ceu Da Santa Maria. De kerk ontwikkelde zich, vanaf 1930, rond de visioenen van Raimundo Irineu Serra (1892-1971), in de tropische regenwouden van Brazilië. Maria verscheen als moeder van het regenwoud aan Irineu. Deze visioenen werden door de gelovigen geïnterpreteerd als een soort christelijke openbaringen, ze worden aangeduid als het derde testament. De visioenen kwamen niet geheel vanzelf tot de goede man, ze kwamen mede tot stand doordat Irineu wel een slokje Ayahuasca lustte, de wijn van de ziel.
De stichter doopte de naam om naar Santo Daime. De naam 'heilige"duidt de religieuze waarde aan, daime is Portugees voor geef mij (liefde, licht, kracht).
In de religieuze bijeenkomsten staat het drinken van Ayahuasca (aangeduid als daime-thee) centraal.

Geen opmerkingen: