dinsdag, april 07, 2009

Het kan in Almere

Jarenlang protesteerden de inwoners uit de Stripheldenbuurt te Almere tegen de bouw van een TBS-kliniek midden in hun wijk. Omdat niemand mensen uit een wijk met zo'n naam serieus neemt, en het bovendien helemaal niet erg is een TBS-kliniek in je achtertuin te hebben (een ontsnapte TBS-er zal namelijk nooit zo dom zijn daar in de buurt te blijven hangen), is de kliniek er vorig jaar toch gekomen; De Oostvaarderskliniek.

Noemenswaardige incidenten zijn er nog niet geweest en nu is De Oostvaarderskliniek ook nog eens is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 in de regio Noordwest/Centrum, wat willen de "Striphelden" nog meer?
Deze prijs wordt uitgereikt door de Bond van Nederlandse Architecten. De winnaars van de vijf regio's strijden samen om de landelijke prijs. Ontwerpers van het gebouw zijn M10 Architecten uit Eindhoven.

In het juryrapport wordt het winnende gebouw geprezen vanwege de maatschappelijke relevantie en het open karakter van buiten naar binnen en andersom (hopelijk dat laatste niet te veel). Volgens de jury heeft de kliniek onbetwist een positieve invloed op samenleving en bewoners. Daar begrijp ik dan weer helemaal niets van. Verder wordt de kliniek als 'een oase van rust' omschreven, en dit zou volgens mij nu juist komen doordat het helemaal niet open is. In ieder geval mooi vind ik het alllerminst, maar smaken verschillen.

Geen opmerkingen: