vrijdag, april 10, 2009

206e Birkat Hachama ברכת החמה

Vanaf de Tempelberg schalde gisterochtend de ramshoorn, terwijl duizenden mensen de zon zagen opkomen boven de Klaagmuur. Die zon doet dat elke dag wel, maar op deze dag voelde het alsof het voor de eerste keer gebeurde. Het Birkat Hachama gebed (lofzegging aan de zon) werd opgezegd. Dit gebeurt slechts eens in de 28 jaar en dit was de 206e keer in de Joodse geschiedenis.

Birkat Hachama is geen zonaanbidding. De periode van 28 jaar tussen twee zonnezegeningen vertegenwoordigt de cyclus tussen de momenten waarop de zon dezelfde positie inneemt als ten tijde van haar schepping, op dezelfde dag en hetzelfde uur. Volgens Genesis was dat op woensdag, de vierde scheppingsdag. En gisteren stond de zon dus weer exact hetzelfde als op die scheppingsdag.

Wetenschappelijk gezien zal het allemaal wel niet kloppen. De zon is niet 5769 jaar oud – zoals de Joodse jaartelling wil – maar 4,6 miljard jaar. En het is maar zeer de vraag of ze is ontstaan als gevolg van een scheppingsdaad, maar de gedachte van Birkat Hachama is in ieder geval wel heel mooi.


Geen opmerkingen: