zondag, april 05, 2009

Bisschop achter het raam

In Engeland doet de kerk er alles aan om religie aan de moderniteit op te dringen. Met de oubollige Anglicaanse kerkdiensten lukt dit vanzelfsprekend niet. Gelukkig hebben de bisschoppen, die een groot aandeel hebben in het verborgen werkloosheidscijfer, tijd genoeg om iedere keer weer nieuwe akties te verzinnen.

Deze keer haalde de bisschop van Middleton het nieuws door achter het raam te gaan zitten van een winkel in Manchester. Het is onderdeel van een gebedsevenement van 40 dagen, georganiseerd door de Anglicaanse afsplitsing Sanctus 1.

Om de bisschop niet al te eenzaam te laten zijn (dat is hij immers in de kerk ook al steeds), worden publiek en artiesten uitgenodigd om hem te vergezellen. Thema van het evenement is "eenzaamheid en isolatie in de stad". De stad kan een plaats zijn waar het voelt alsof je in een glazen box zit, waar al de aktie om je heen gebeurt, maar waar je geen deel van uitmaakt.

Het leuke is dat het achter het raam zitten nog wat oplevert ook; iedere deelnemer krijgt de Bijbel en de complete werken van Shakespeare. En daar willen we toch best even voor achter het raam zitten? Je kunt de hele dag water krijgen en er is zelfs de mogelijkheid een maaltijd te krijgen. Elke deelnemer wordt gevraagd een voorwerp mee te nemen waarop zijn of haar gebed zich focust, verboden zijn mobiele telefoons, geschreven materiaal, computers, radios en mp3 spelers.

Sanctus 1 is een afsplitsing van de Anglicaanse kerk, gericht op Manchester. Slogan van deze spiritueel gerichte gemeenschap is dan ook; "And on the sixth day, God created MANchester".
Ze geloven dat God reeds op aarde is en dat dit zich vooral uit in muziek, film en kunst. Dan mogen ze mij toch eens uitleggen wat het goddelijke aspect is in bijvoorbeeld "Natural Born Killers". En dat kan, er zijn nog enkele plaatsen achter het raam beschikbaar tot 16 april. Misschien een leuke tip voor de Paasdagen?

Geen opmerkingen: