donderdag, april 16, 2009

Vreemde religies; The Church of Maradona

Dit nogal vreemde geloof is eigenlijk meer een cult dan een religie, al vallen ze zelf liever onder het laatste. De Maradonian Church werd op 10 oktober 1998 opgericht (op Maradona's 38e verjaardag), natuurlijk door (wie anders?) zijn fans.

Inmiddels heeft deze meer op een fanclub lijkende kerk al meer dan 100.000 leden in meer dan 60 landen. Het is toegestaan er nog een ander geloof naast op na te houden, Alejandro Veron, een van de stichters zegt een traditionele religie te hebben (Rooms Katholiek) en daarnaast nog een religie van het hart, van de passie en dat is de Maradona Kerk.
Grootste kerkelijke feest is de verjaardag van Maradona, wat als kerstmis wordt gevierd.
Net als God in een aantal religies een tetragrammaton heeft, hebben ze die ook voor Maradona; D10S; 10 staat voor zijn shirtnummer, en D en S voor Dios (God). Ook hebben ze een eigen jaartelling, het is momenteel het jaar 48 AB (After Birth). Hun bijbel is de autobiografie van Maradona, welke mijns inziens beter niet nagevolgd kan worden.
De apostelen zijn degenen die hem met zijn carrière hebben geholpen, degenen die deze hebben gehinderd zijn de ketters. Het belangrijkste gebod is je eerstgeboren zoon Diego te noemen.

Het lijkt allemaal een grote grap, helaas is het dat voor veel volgelingen helemaal niet. Voor velen gaat de adoratie veel en veel te ver, wat gewoon niet goed kan zijn.
Een van de redenen is dat veel Zuid Amerikaanse landen niet echt uitblinken in iets, voetbal wordt dan een soort verheerlijking. En natuurlijk is het ook een droom; een slumdog uit Buenos Aires die over de hele wereld aanbeden wordt.
Voor God zelf lijkt de aanbidding nogal zwaar op zijn schouders te rusten, en hij kan dit dan ook alleen maar dragen door drugs te gebruiken.

Geen opmerkingen: