donderdag, april 09, 2009

Godsdienstvrijheid II: Verbod op Kirpan

Hebben de sikhs jaren gestreden voor het mogen dragen van een tulband, in Engeland ligt nu hun Kirpan (dolk) zwaar onder vuur. Al is er een wet die hen het dragen van de dolk, om geloofsredenen, toestaat.
Sinds enige tijd worden de sikhs overal de toegang geweigerd uit veiligheidsredenen. Gekke is dat als ze bezwaar maken en naar de rechter stappen, ze gewoon met dolk en al de rechtzaal in mogen, want ja daar is wet nog steeds wet.

Een sikh moet vijf symbolen dragen op voorschrift van Gobind Singh (overleden in 1708), de tiende goeroe van het sikhisme. (kesh =ongeknipt haar samengebonden in tulband, kangha = een houtenkam onder de tulband, kaccha = een katoenen wijde onderbroek tot op de knieen, kara =een stalen armband om de rechterpols, kirpan = een op het lichaam gedragen dolk).
Al deze symbolen hebben een bepaalde diepere, spirituele betekenis, maar daarnaast dient het als duidelijke markering van de wij- groep en de zij-groep. Dit laatste was in het 17e en 18e eeuwse India van groot belang en de niet-sikhs betroffen toen voornamelijk moslims en hindoes.

Het is nu maar de vraag of dit alles in het huidige Engeland (en de rest van Europa) nog steeds moet gelden. Er hoeft maar 1 slechte bij te zitten, die eens een keer iemand aan zijn dolk rijgt(en ja slechte mensen heb je overal) en het gaat mis. Om nog maar te zwijgen over terroristen die zich als sikh kunnen gaan voordoen.
In dit geval dus, sorry sikhs, nee tegen de godsdienstvrijheid (wat betreft het dragen van de symbolen dan). Nou ja, de katoenen lange onderbroek kan nog net.

Geen opmerkingen: