zondag, april 05, 2009

Filmrecensie: The Secret Life of Bees

Door Michael Koukos

Genre: Avontuur, Drama
Release: 2008
Duur: 110 min
Regie: Gina Prince-Bythewood
Cast: Queen Latifah, Paul Bettany, Dakota Fanning, Sophie Okonedo, Nate Parker, Cathy Cavadini, Tristan Wilds, Alan Oppenheimer, Alicia Keys, Robin Mullins, Jennifer Hudson,Shondrella Avery, Jeremy Maxwell, Barbara Iley, Chris Moore

Lilly groeit op in de nostalgische jaren `60 bij haar vader dewelke volledig voldoet aan de omschrijving van een pathetische hork. Als de zwarte dienstmeid zonder aanwijsbare reden wordt mishandeld en vervolgens ook nog eens wordt gearresteerd, besluit Lilly haar te bevrijden en samen met haar een nieuw leven te zoeken, ver weg van haar gewelddadige vader.

Na een korte reis door het erg bekrompen Amerikaanse platteland ziet Lilly in de etalage van een kruidenierswinkel een pot honing staan met als label een zwarte maagd Maria. Omdat Lilly eigenlijk op zoek is naar het geheim achter de dood van haar moeder besluit zij dit omen te volgen en zo komen zij uiteindelijk terecht bij 3 zussen die de honingfarm runnen. Daar verblijven zowel Lilly als de dienstmeid onder de vleugels van de warmhartige doch soms getroubleerde zussen die ook nog eens de sleutels tot de geheimen van haar moeder blijken te bezitten.

Aan de acteerprestaties van de snel rijzende kindster Dakota Fanning, nog aan die van de andere acteurs kan het nauwelijks liggen maar toch blijft dit een wat te vlakke teleurstellende romanverfilming. Vaak komt men bij romanverfilmingen tijd tekort om de personnages net als in het boek uit te diepen. Gek genoeg is dit hier niet het geval; er is voldoende tijd maar men heeft deze gewoon verpruts. Het effect is dan ook dat de film onnatuurlijk lang aandoet voor slechts 110 minuten. De regie heeft dus behoorlijk wat kansen laten liggen om dit toch wel mooie verhaal echt tot zijn recht te laten komen. Dat wil niet zeggen dat het helemaal niet deugd. De magnifieke plattelandsbeelden maken veel goed, de bekrompen dorpssfeer wordt perfect neergezet en zoals gezegd, de acteurs spelen de pannen van het dak.

Leuk om weten is ook dat er ondertussen een Black Madonna honing op de markt is gebracht + een speciaal Secret Life of Bees online receptenboek, allemaal geinspireerd op (en uiteraard ook ter promotie van) dit verhaal.

Geen opmerkingen: