dinsdag, februari 19, 2008

Bende van Nijvel draait om jamfilm 7:24

Toen de Dinantse wapenhandelaar Joseph Cataï op zaterdag 13 maart 1982 twee mannen had zien wegvluchten uit zijn winkel aan de Rue Adolphe Sax en later een jachtgeweer kaliber 10 miste, had hij er geen flauw benul van dat de daders deel uitmaakten van wat later de bekendste criminele organisatie in de Belgische misdaadgeschiedenis zou worden. Tussen maart 1982 en november 1985 zou de Bende van Nijvel, of de dolle schutters van Waals Brabant, een bloedig spoor door België trekken. In totaal lieten minstens 28 mensen het leven en vielen er meer dan 40 gewonden. Ze vermoordden lastige getuigen en onschuldige voorbijgangers en schoten agenten dood. De gangsters twijfelden ook geen moment om op bijna militaire wijze politiewagens in de val te lokken.

Zeven onderzoeksrechters, twaalf archiefkasten gevuld met bijna twee miljoen pagina's en een hele hoop aanwijzigingen later, staan de onderzoekers die zich nu de Cel Waals Brabant laten noemen, nog steeds nergens. 25 Jaar na de allereerste overval van de Bende is er nog steeds niemand veroordeeld voor deze gruwelijke misdrijven.
De onderzoekers hebben nog tot 9 november 2015, dan zal het dossier verjaren.

Ook anno 2008 houdt het nog mensen bezig en is op YouTube een filmpje opgedoken dat mogelijk te maken kan hebben met een onderzoeksspoor rond de Bende van Nijvel. Het is nog niet duidelijk wie het filmpje online heeft gezet. Het werd intussen ook van YouTube verwijderd. Het filmpje dat in de jaren '80 in een Brusselse nachtclub gedraaid werd, stond sinds 28 januari op de website. Het duurt 42 seconden en toont onder meer een groep naakte mensen in een bad van jam. Onder die mensen zit ook de voormalige gevangenisdirecteur Jean Bultot. Bultots naam staat in het onderzoeksdossier rond de Bende van Nijvel. Een van de sporen in het onderzoek was een chantagetheorie rond een filmfragment als dit. Daarbij zou de bende ingeschakeld zijn om de afpersers te doden en ook onschuldige mensen zouden gedood zijn om het op gewapende overvallen te laten lijken. Het spoor bracht nooit een doorbraak in het onderzoek. In ieder geval weer een hoop werk voor de speurders.

Misschien nog wat voor Peter R. de Vries?

1 opmerking:

Anoniem zei

De dader is een Nederlander uit Tiel.