dinsdag, februari 12, 2008

Er is er een jarig 8:49

Nou ja was om precies te zijn; gisteren was de 150e verjaardag van de eerste verschijning van Maria in Lourdes. En Maria gaf een behoorlijk feestje; er waren maar liefst 50.000 gasten, waaronder 30 bisschoppen en 800 priesters.
Veel feestgedruis is er verder niet geweest; na de eucharistieviering in meerdere talen werd er de hele dag gebeden.

Volgens de overlevering is Maria in Lourdes voor het eerst verschenen aan de veertienjarige Bernadette Soubirous. Dit gebeurde later nog meer dan 17 keer. Bij de grot waar Maria verscheen is een bron ontstaan met geneeskrachtig water. Water dat hoop geeft aan de zieken die jaarlijks Lourdes bezoeken.

Omdat het toerisme in Lourdes al jaren in het slop zit heeft Paus Benedictus XVI zich opgeworpen als hoofd van de plaatselijke VVV en een gezellige route uitgestippeld:
1. De parochiekerk met de doopvont die voor Bernadette werd gebruikt.
2. Het cachot waar de familie Soubirous woonde.
3. De Sint-Michielspoort, de bogen en de Grot.
4. De kapel van het hospice, waar Bernadette haar eerste communie deed tussen de 17e en de 18e verschijning.
Waar je de weg begint, ontvang je een zakje met het insigne van het Jubeljaar. Bij elke etappe ontvang je een sticker om je insigne te vervolledigen en een souvenir te bewaren van de afgelegde weg.

En voor degenen die de hele route hebben afgelegd heeft de paus nog een extra verrassing in petto: hij heeft verklaard een volle aflaat te verlenen aan hen die voldoen aan de volgende voorwaarden:
1. Te hebben gebiecht.
2. Te hebben gecommuniceerd.
3. Te bidden voor de intenties van de paus.
4. Bij elke etappe voldoende lange tijd te stoppen om zich te bezinnen en te mediteren en deze tocht af te sluiten met: het Onze vader.

Geen opmerkingen: