vrijdag, februari 29, 2008

Filmrecensie Simpsons The Movie

Door Michael Koukos

Regie: David Silverman
Genre: komedie, animatie
Tijdsduur: 87 minuten
Jaar: 2007
Acteurs: Originele stemmencast:Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Hank Azaria, Harry Shearer, Erin Brockovich-Ellis, Albert Brooks, Minnie Driver, Kelsey Grammer, Pamela Hayden, Tress MacNeille, Joe Mantegna, Maggie Roswell, Russi Taylor, Marcia Wallace, Karl Wiedergott
Nederlandse stemmencast:Reinder van der Naalt, Anneke Beukman, Marjolein Algera, Niki Romijn, Cees Geel, Georgina Verbaan, Bas Muijs, Tygo Gernandt, Eric Corton, Sander Lantinga, Di-Rect (Bas, Tim, Jamie)

Het was lang wachten maar na 20 jaar was het dan eindelijk zover, de eerste filmversie van The Simpsons is een feit. Het viel van te voren lastig in te schatten wat wij precies konden verwachten.
Een filmversie van een succesvolle serie is bijna net zoiets als een boekverfilming....het is moeilijk om het originele idee te evenaren en dus meestal een flop.
Misschien ligt de kracht van deze productie er dan ook in dat men hier geen enkele inspanning heeft gedaan, om met enige vernieuwing of overtreffende trap op de proppen te komen. Wat wij te zien krijgen is eigenlijk gewoon een extra lange aflevering van "The Simpsons". Tsja...en wat kun je dan als Simpsonsfan nog meer wensen??

De film zit van het begin tot het einde boordevol grapjes, het is voor de wat tragere kijker dan ook zeker de moeite waard om de film 2 keer te zien. Dit biedt je meteen ook de kans om hem in 2 talen te zien. Bij de Nederlandstalige versie is het aanvankelijk even schrikken om Homer met een Amsterdams accent te horen. Maar alles went en uiteindelijk geeft ook de Nederlandstalige versie een extra cachet. Zo hebben zwarte figuren een onmiskenbaar Surinaams accent en de dommige politieinspecteur heeft men, allicht niet geheel toevallig, een Vlaams accent gegeven.

Het verhaal is op zich heel erg dun maar dit wordt ruimschoots goed gemaakt door de humor en en ongelofelijke tempo waarin alles zich afspeelt.
De politieke satire is, hoewel uiteraard leftish, toch nooit ergerlijk en zwaar moralistisch en het einde is nog best wel spannend te noemen ook.
Al bij al is dit zowel voor jong als oud zeker de moeite om te bekijken.

Geen opmerkingen: