dinsdag, februari 19, 2008

Marokkaanse prins houdt niet van fans 8:33

De Marokkaanse overheid is nog niet zo bekend met internet als de Marokkaanse bevolking. Dit heeft de 26-jarige Fouad Mourtada heel wat builen en blauwe plekken opgeleverd, terwijl hij nu in een kale cel zonder internet bivakkeert.

Fouad, een IT medewerker, heeft een Facebook account aangemaakt op naam van Prins Moulay Rachid, de tweede in lijn van troonopvolging. Hierdoor werd Mourtada op 5 februari gearresteerd. Omdat de Marokkaanse overheid (zoals in veel landen) weinig gevoel voor humor heeft ging deze arrestatie er niet zachtzinnig aan toe; hij werd in een auto gegooid, kreeg een blinddoek om en kwam in een gebouw terecht voor verhoor. Tijdens het verhoor werd hij urenlang geslagen, gestompt, bespuugd en vernederd.

Vrienden van Fouad hebben een website opgezet waar je kunt tekenen om hem vrij te krijgen. Vandaag zullen diverse Marokkaanse blogs 24 uur staken uit protest. (de blogs hebben veel invloed in Marokko). Volgens de protestsite was het Facebook account niet eens als grap, maar als adoratie voor de prins bedoeld.

Geen opmerkingen: